Završna konferencija projekta „Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja samostalnog poduzeća“

19.01.2017.
Završna konferencija projekta „Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja samostalnog poduzeća“U prostorijama Obrtničke komore održana je završna konferencija projekta „Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja  samostalnog poduzeća“ koji su tijekom cijele 2016. godine zajednički provodili Gradski ured za branitelje, Institut za menadžment i Sense Consulting s ciljem samozapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja.
 
Cilj projekta je  bio osposobiti nezaposlene hrvatske branitelje i članove obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba za pokretanje i upravljanje vlastitim poduzećem, s ciljem stjecanja poduzetničkih vještina i praktičnih znanja, kroz edukaciju, savjetovanje i mentorstvo, a sve kako bi se smanjio broj nezaposlenih branitelja u Gradu Zagrebu.

U projekt je  bilo uključeno 100 hrvatskih branitelja koji su pohađali seminar o osnovama poduzetništva.
U sklopu prve faze projekta napravljena je stručna evaluacija projektnih ideja polaznika seminara na osnovu unaprijed definiranih kriterija (procjena poduzetničkog potencijala, zrelost projektne ideje, tržišni potencijal te procjena potrebnih financijskih sredstava).

U svome govoru, predsjednik Skupštine istaknuo je kako se danas mnogo radi da bi se mladima približilo poduzetništvo, a nerijetko se stup društva, temelj ovog hrvatskog društva stavlja po strani u smislu ulaganja u ovoj segment razvoja poduzetništva i tih vještina.

„Branitelji itekako imaju još ponuditi hrvatskoj državi, ovom našem narodu. I zato, hvala uredu koji im to omogućava, a najviše hvala našim braniteljima koji se iznova trude i usprkos svemu pronalaze način za ulagat u sebe i ovo društvo. Jer, kad je bilo najteže ovom narodu, vi ste imali snage za izaći i boriti se, biti jaki. I danas, nakon 25 godina, vjerujem u vas jednako!“ , kazao je predsjednik Mikulić.

Ukupno 30 pozitivno evaluiranih projektnih ideja ušlo je u drugu fazu projekta i polaznici su pohađali specijalističke seminare na temu financije za poduzetnike, izrada poslovnog plana, prodajne vještine, internet marketing i e-poslovanje.

U trećoj fazi projekta 15 polaznika je sa stručnim konzultantima dobilo detaljniju razradu poduzetničke ideje, smjernice za rješavanje konkretnih pravnih, financijskih i marketinških pitanja, informacije o aktualnim izvorima financiranja konkretnog projekta te pomoć u izradi poslovnog plana.

Prisutnima su se pozdravnim govorima obratili i Vesna Helfrih, pročelnica Gradskog ureda za branitelje, Miodrag Demo, koordinator Odjela za branitelje,  Nera Pavić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Tanja Pernar, predstavnica Instituta za menandžment i Lucija Zlatar, predstavnica Sense Consultinga.