Galerija Kristofora Stankovića

Kristofor Stanković - kako je osvojeni listić lutrije donio Zagrebu kazalište
Kristofor Stanković (Zemun, 1793. - Zagreb, 1867.) živio je i radio u Zagrebu. Bio je ugledni poduzetnik i istaknuti sudionik u javnom životu grada Zagreba. Na prijedlog prvoga zagrebačkog gradonačelnika Janka Kamaufa postao je gradski zastupnik.No baš kao graditelj prvoga profesionalnog kazališta ostaje trajno i duboko zapisan u povijesti Zagreba. U Staroj gradskoj vijećnici uređena je iz tog razloga Galerija Kristofora Stankovića kao hommage osobi koja je gradu darovala prvu namjenski građenu zgradu kazališta. U Galeriji kao revitaliziranom reprezentativnom prostoru održan je niz zapaženih koncerata i izložaba.
Kristofor Stanković je, osvojivši 1833. dobitak od 30 tisuća dukata na bečkoj lutriji, odlučio taj novac investirati u gradnju kazališta i plesne redutne dvorane ako mu grad daruje zemljište na kojem se nalazila povijesna stara gradska vijećnica koju je planirao srušiti.
Gradski magistrat darovao mu je željeno gradilište, a zauzvrat ga obvezao da ujedno obnovi i nadogradi zgradu vijećnice kakva je preostala nakon rušenja njezina najstarijeg dijela. Grad je tako sredinom 19. stoljeća u istom kompleksu palača uz adaptiranu vijećnicu dobio i kazalište te plesnu dvoranu.
Već 1834. otvoreno je „Stankovićevo kazalište“ i idućih više od 60 godina bilo je najvažnija točka društvenog života građana Zagreba. Događaji koji su se odvijali u kazalištu imali su utjecaja na cjelokupni politički i kulturni život u Hrvatskoj.
Kazališna institucija ostala je u staroj zgradi na Gornjem gradu do 1895. kad je izgrađena nova kazališna zgrada. Stara zgrada je prenamijenjena za potrebe gradske uprave, no plesna dvorana zadržana je uz manje adaptacije te se u njoj i danas održavaju sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba.
Unutar ilirskog pokreta koji je dao kontekst za djelovanje brojnih znamenitih osoba koje su sredinom 19. stoljeća potaknule izgradnju važnih institucija, našao se i Stanković te zauzeo počasno mjesto svojom odlukom da Zagrepčanima izgradi prvu namjenski građenu zgradu profesionalnog kazališta.

1988. godine uređena je u Staroj gradskoj vijećnici Galerija Kristofora Stankovića. U suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, od 1999. godine u Galeriji se organizira ciklus izložbi Mladi umjetnici u Galeriji Kristofora Stankovića u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.