Svjetski dan voda

22.03.2024.
Svjetski dan voda

Već 29. godinu zaredom 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda i naglašava  neprocjenjiva važnost vode koja je sve ugroženija zbog klimatskih promjena, onečišćenja i neodgovornog korištenja.

Potražnja za vodom, tim prirodnim resursom, sve je veća i voda se iskorištava sve više. Klimatske promjene neraskidivo su povezane s vodom i utječu na njezinu stabilnost i zagađenje. Kako u svijetu, tako i kod nas, utjecaj klimatskih promjena je velik pa se izdvajaju znatna sredstva za sanaciju posljedica. Izradom prve nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama za razdoblje do 2040. s pogledom na 2070. važno je očuvati značajne izvore pitke vode po kojima je Hrvatska u samom europskom, ali i svjetskom vrhu.

U Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj imamo sreću što zbog relativno malog broja stanovnika možemo biti mirni kad je riječ o opskrbi vodom. Imamo rijeke koje donose vodu iz susjednih država i ne bismo trebali imati krizu, ali moramo znati cijeniti to što imamo i s poštovanjem se odnositi prema vodi jer samo tako možemo sačuvati naše golemo bogatstvo. Edukacijom i kampanjama pokazuje se kako možemo pomoći u smanjenu poplava, suša, nestašica i onečišćenja vode.

Grad Zagreb leži na šljunkovitim nanosima rijeke Save koji sadržavaju velike količine prirodno filtrirane podzemne vode. Filtracija traje tjednima i mjesecima, a potom se voda u zdencima zahvaća pomoću pumpi, preventivno dezinficira plinovitim klorom i distribuira potrošačima putem vodoopskrbne mreže. Osnova koncepcije vodoopskrbnog sustava prisilno je podizanje vode u vodospremnike, uz distribuciju vode potrošačima. Takav sustav vodoopskrbe u Zagrebu funkcionira od davne 1878. godine.

Stoga, štedimo vodu, čuvajmo naše izvore i poduzmimo sve što možemo kako bismo mogli što dulje uživati blagodati vode i ostaviti što više generacijama koje dolaze.


Joško Klisović
predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba