Svjetski dan Roma

10.04.2017.
Svjetski dan Roma

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma  u Sesvetama je održan malonogometni turnir pod motom: Ujedinjeni loptom protiv rasizma, diskriminacije, nasilja i siromaštva.

Akcija Respect- loptom protiv nasilja, diskriminacije, rasizma i huliganizma jedna od aktivnosti Hrvatskog nogometnog saveza koja se provodi radi smanjena negativnih trendova na nogometnim stadionima.

Pozdravivši sudionike na romskom jeziku u svom daljnjem govoru dr. sc. Andrija Mikulić naglasio je potrebu da se Zagreb profilira još više kao multikulturalna sredina koja poštuje sve različitosti među ljudima koji vole i poštuju Zagreb. "Ako pogledate romsku zastavu onda na njoj vidite kotač. Dakle to je znak migracije kretanja tih ljudi, ali ne samo od mjesta do mjesta nego jednostavno i njihovo kretanje u smislu napredovanja. Svi smo zajedno na zadatku da se sve više zajednice integriraju što je poželjno u svakoj državi i gradu. Sport je tako još jednom postao kanal za povezivanje ljudi što je svojim pokroviteljstvom prepoznala i skupština" istaknuo je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba. 

Skupu su se obratili i g. Toti Dedić, Stjepan Merkaš, Hrvatski nogometni savez, Branko Sočanac, ravnatelj ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Miroslav Blažević.