Svjetski dan Roma

08.04.2024.
Svjetski dan Roma

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani, pripadnici romske zajednice u Zagrebu,
 
čestitam vam Svjetski dan Roma – 8. travnja!

Obilježavanje Svjetskog praznika Roma prilika je da se prisjetimo da je upravo u našem gradu 2007. godine osnovana romska zajednica u Hrvatskoj koja okuplja najveći broj Roma. To je nevladina udruga Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”. Njezin je osnutak rezultat naših zajedničkih napora ka unapređenju života zagrebačke romske zajednice u svim područjima života, od stanovanja do obrazovanja.

Ključ je osobnog zadovoljstva svakog pojedinca u njegovoj samodostatnosti koje nema bez obrazovanja, bez stjecanja zanimanja i ravnopravnog sudjelovanja u društvenoj zajednici u kojoj živimo. Jednako je tako za sve nas, no Grad Zagreb u tom smislu posebno skrbi za one slabijeg imovinskog stanja. Pripadnicima romske zajednice u Gradu Zagrebu olakšavamo pristup obrazovanju uz dodatni poticaj. Dodjeljujemo stipendije i činimo to već dvanaest godina jer znamo da se samo stjecanjem novih znanja izgrađuje vlastiti identitet i stječu kompetencije koje naše mlade ljude, naše Rome pripremaju za tržište rada i njihovu buduću financijsku neovisnost.

Završavanjem srednjih škola i fakulteta svatko ponaosob poboljšat će svoj društveni status, pozitivno će utjecati svojim primjerom na neposrednu okolinu i obitelj, a svi zajedno sudjelovat ćemo u izgradnji obrazovanijega i uređenijeg društva u kojem želimo živjeti.

Slaveći Svjetski dan Roma slavite i svoje obitelji kojima pripadate i svoj grad u kojem živite!
 
 
Joško Klisovi
predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba