SVEČANOST DODJELE JAVNIH PRIZNANJA GRADA ZAGREBA U POVODU DANA GRADA ZAGREBA

31.05.2022.
SVEČANOST DODJELE JAVNIH PRIZNANJA GRADA ZAGREBA U POVODU DANA GRADA ZAGREBA

U Staroj gradskoj vijećnici dodijeljene su Nagrade Grada Zagreba i Nagrada Zagrepčanka godine.
 
U pozdravnom govoru predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović rekao je: "Današnji laureati – njih 15 dobitnika Nagrade Grada Zagreba i jedna dobitnica Nagrade Zagrepčanka godine – svoj su doprinos ovom cilju već dali. Rezultati njihova rada na raznim područjima, od znanosti preko obrazovanja, umjetnosti i sporta do gospodarstva i ljudskih prava učinili su naš Grad poželjnijim i ugodnijim mjestom za život. Na današnji dan, na Dan Grada Zagreba, mi ih prepoznajemo i odajemo im dužno priznanje. Drage Zagrepčanke i Zagrepčani, drage dame i gospodo uzvanici, svima vam od srca čestitam Dan Grada Zagreba sa željom da nastavimo doprinositi njegovu boljitku i prosperitetu te kvaliteti života njegovih stanovnika. Braniteljima Grada Zagreba još jedanput čestitam njihov dan, a dobitnicima ovogodišnjih Nagrada Grada Zagreba i Nagrade Zagrepčanka godine čestitam na izboru za ovako prestižne nagrade kojima su se trajno upisali u povijest Zagreba kroz svoje profesionalno djelovanje na ponos našega Grada.
 
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević čestitao je dobitnicima: "Danas posebno odajemo priznanje i našim sugrađanima koji su nas svojim radom zadužili te dodjeljujemo 15 nagrada grada Zagreba za sve istaknute institucije, udruge i građane koji ovaj grad čine boljim mjestom za život. Zato mi je izuzetno drago prije svega pozdraviti i čestitati svima nagrađenima na  angažiranom radu i u ime Grada Zagreba zahvaliti na doprinosu razvoju i promociji znanosti, obrazovanja, ljudskih prava, zdravstva, kulture, umjetnosti, sporta i tradicije grada Zagreba. Izuzetno mi je drago što gđi. Sanji Bezbradica Jelavić mogu čestitati na nagradi “Zagrepčanka godine”. Gđa Bezbradica Jelavić je kao odvjetnica u civilnom sektoru dobro poznata po dugogodišnjem intenzivnom djelovanju u zaštiti i ostvarenju temeljnih ljudskih prava i sloboda najranjivijih skupina, ali i aktivnom sudjelovanju u kreiranju zakona i javnih politika. Svojim je znanjem, stručnošću, ustrajnošću i empatijom pomogla velikom broju žrtava raznih kaznenih i prekršajnih djela u ostvarenju njihovih zakonom zajamčenih prava. U ime grada Zagreba, zahvaljujem vam i čestitam!"

Svečanosti su nazočili: predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Davor Filipović, ministar gospodarstva, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mario Kapulica, saborski zastupnik, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec i mnogi drugi visoki uzvanici.

U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu, Nagradu Grada Zagreba dobili su:
1. Ambulanta za liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb
- priznanjem
- za postignute rezultate i doprinos u zdravstvu te podizanje kvalitete skrbi za vulnerabilne skupine, osobe s proširenim malignim bolestima, braniteljsku populaciju s multipliciranim dijagnozama, ratne vojne invalide, branitelje s invaliditetom i ostale ulaganjem izvanrednog napora kako bi se izbjegla dodatna patnja već ugrožene populacije.
U liječenju boli, ovisno o procjeni specijalista i sukladno bolesnikovim tegobama, primjenjuje se farmakološko i nefarmakološko liječenje. Članovi trajno unapređuju struku i uvode nove tehnike liječenja te se većina zaposlenika educira u dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi na više sveučilišta i veleučilišta. Unatoč pandemiji COVID-19, u Ambulanti za liječenje boli neprekidno se provodi redovita skrb za bolesnike, a zbog uvedenih restrikcija i epidemioloških mjera uvedene su i redovite telefonske konzultacije s bolesnicima.
 
2. Ivana Bodrožić, magistra hrvatskog jezika i književnosti i filozofije, spisateljica
- priznanjem i novčanom nagradom
Jedna je od prvakinja suvremene hrvatske književnosti čija su djela i književna struka i književna publika mnogo puta ocijenile i potvrdile kao visokovrijedna. Istodobno, jedna je od najangažiranijih domaćih umjetnica koja se u svom višegodišnjem javnom djelovanju zalaže za društvenu ravnopravnost, rodnu/spolnu emancipaciju i solidarnost. Pisanje je za nju svojevrsna vita activa jer etičnost književnog teksta i etičnost javnog života i trebaju biti čvrsto povezane. Objavila je niz visokokvalitetnih i rado čitanih knjiga kao što su zbirke poezije Prijelaz za divlje životinje i In a Sentimental Mood, zbirka priča 100% pamuk, romani Rupa i Sinovi, kćeri i dr. Posljednji roman Sinovi, kćeri (2020.) vrhunac je u njezinu dosadašnjem romanesknom opusu.
Njezino pisanje i djelovanje, vrijednosti koje kreira u književnosti i vrijednosti za koje se zalaže u stvarnosti simboliziraju upravo drugu, bolju, moderniju i tolerantniju zajednicu u kojoj svi mi želimo živjeti.
 
3. mr. sc. Heda Gospodnetić, diplomirana crkvena glazbenica, profesorica muzike, magistra znanosti, nastavnica ritmike i plesa
- priznanjem i novčanom nagradom
Svojim entuzijazmom i radom ostavila je i ostavljat će velik trag u području kulturno-umjetničkog amaterizma. Najveći doprinos kulturi dala je kao dirigent i osnivač uspješnih sekcija u Glazbenom klubu Lisinski gdje djeluje od 1971. U početku je bila korepetitor ženskog i mješovitog zbora, a 1977. postala je glavni dirigent. Vodila je sekciju Mješoviti zbor (1977. - 1983.), a 1983. osnovala je Renesansni ansambl, 1993. Canticum i 1994. Gospodnetić singers, koje vodi do danas. U 2021., unatoč tome što zbog pandemije nije bilo proba u prvoj polovici godine, održala je čak 26 koncerata i sa svoja tri ansambla osvojila osam nagrada. Kruna te koncertne godine bio je jubilarni koncert u povodu 111 godina od osnutka Glazbenog kluba Lisinski na kojem je proslavila 50 godina svog umjetničkog djelovanja. Koncert je organiziran i izveden u otežanim uvjetima, a uz publiku u dvorani, brojna publika koncert je pratila online.
 
4. Ivan Huklek, student, sportaš
- priznanjem i novčanom nagradom
Dugi niz godina bavi se hrvanjem i jedan je od najuspješnijih sportaša Grada Zagreba.
Primjeren je sportaš i čovjek koji svojim odnosom prema radu širi oko sebe pozitivnu atmosferu te je pravi uzor u svojem kvartu Brestju i šire.
Postigao je niz uspješnih rezultata: 3. mjesto na Europskom prvenstvu 2016., 2. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2017., 2. mjesto na Europskom prvenstvu 2018., 3. mjesto na Europskom prvenstvu 2019. i 5. mjesto na Olimpijskim igrama Tokio 2020., održanima 2021. Svi ovi rezultati plod su njegove motivacije i predanog rada koje prenosi na sve koji s njim treniraju, a posebno na mlađe generacije sportaša koji na taj način uče kako trudom i radom mogu ostvariti svoje životne ciljeve.
 
5. Sanja Iveković, akademska grafičarka, umjetnica
- priznanjem i novčanom nagradom
Generacijski i umjetnički pripada Novoj umjetničkoj praksi koja negira ustaljene estetske vrijednosti i teži interaktivnom odnosu s okolinom/publikom. U prvi plan postavlja djelovanje u duhu društvenog aktivizma uporabom fizičkoga i medijskog prostora kao jednog od oblika istraživanja i izražavanja, ističući pritom etička ishodišta umjetnosti i umjetničkog rada. Među prvim je hrvatskim predstavnicama feminističke umjetničke prakse. Tijekom 90-ih sve se više posvećuje temi nasilja nad ženama kao globalnom problemu, a u tom kontekstu nastaje i međunarodni work in progress projekt Ženska kuća. Središnja tema njezinih umjetničkih radova je žena i ženska pozicija u odnosu na određene političke situacije, a cjelokupan umjetnički opus prožima feministički orijentirano aktivističko djelovanje. Posebno je značajna samostalna izložba Sweet Violence u prestižnoj njujorškoj MoMA-i 2001.
 
6. Ankica Jurić Tilić, magistra komparativne književnosti i francuskog jezika, filmska producentica
- priznanjem i novčanom nagradom
Jedna je od najuspješnijih i najaktivnijih hrvatskih producentica, ujedno docentica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a svoje znanje prenosi i polaznicima europske škole za profesionalno usavršavanje producenata (EAVE). Dobitnica je mnogih nagrada, a jedna od njih je i prestižna nagrada Prix Eurimages - europska filmska nagrada za doprinos u promicanju koprodukcija i međunarodne razmjene. Kao producentica potpisala je trideset dugometražnih igranih filmova, nekoliko TV serija i niz kratkih filmova. Filmovi koje potpisuje dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. Poseban doprinos ostvarila je u promicanju dječjeg filma, debitantskog filma te filmova nastalih prema književnim predlošcima. Samo tijekom 2021. potpisala je kao autorica i producentica višestruko nagrađivanu TV seriju Područje bez signala, kao koproducentica Zlatnim medvjedom nagrađen film Radua Judea te kao producentica debitantski film Sonje Tarokić Zbornica.
 
7. Kišobrani Cerovečki, obrt za proizvodnju i trgovinu
- priznanjem
Jedan su od rijetkih obrta u struci koji čuvaju prepoznatljiv dašak hrvatske tradicije, a izdvajaju se ponudom romantičnih šestinskih kišobrana s prepoznatljivim šestinskim motivima, ručno izrađenih, na tradicijski način, te su jedinstven turistički proizvod Grada Zagreba. No priča počinje davne 1912. kada je kišobranar Mijo Cepanec u Varaždinu otvorio obrt. Kako nije imao djece, uzeo je svog nećaka Gabrijela Cerovečkog da izuči zanat. Godine 1936. Cepanec je otvorio filijalu u Zagrebu gdje je Gabrijel postao poslovođa, a 1943. dobio je u nasljedstvo zagrebačku filijalu te se osamostaljuje. Gabrijel je svog sina Krešimira podučio za kišobranara i zajedno su radili do Gabrijelova umirovljenja 1975. kada Krešimir nastavlja posao. Znanje stečeno od oca prenosi na svoga sina Thomislava koji 2012. preuzima obrt te ga nastavlja uspješno voditi oslanjajući se na tradiciju dugu više od stotinu godina.
 
8. prof. dr. sc. Ivan Mlinar i prof. dr. sc. Hrvoje Klasić
- priznanjem i novčanom nagradom
Za projekt koji se sastojao od izložbe i monografije Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi, pripremljen u povodu obilježavanja 50. godišnjice smrti Većeslava Holjevca, urbanističko-arhitektonsko istraživanje proveo je arhitekt prof. dr. sc. Ivan Mlinar s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno voditelj projekta, autor koncepta i postava izložbe te suautor, urednik i dizajner monografije, a biografsko istraživanje povjesničar prof. dr. sc. Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je suautor monografije. Izložba je održana u Muzeju suvremene umjetnosti od 21. travnja do 20. svibnja 2021., ali je zbog iznimnog interesa posjetitelja te znanstvenika, stručnjaka i umjetnika ponovno postavljena i održana od 6. srpnja do 29. kolovoza 2021., a tijekom izložbe promovirana je monografija. Pokrenuta je i inicijativa za pronalaženje primjerenog prostora za trajni postav izložbe koja prezentira iznimno razdoblje i protagoniste u razvoju Grada Zagreba.
 
9. prof. dr. sc. Ivan Petrović, redoviti profesor u trajnome zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
- priznanjem i novčanom nagradom
- za zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti. Voditelj je Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku na FER-u (LAMOR) i suvoditelj Znanstvenoga centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, jedinog hrvatskog centra izvrsnosti u tehničkim znanostima, u koji je uključeno više od stotinu znanstvenika iz 13 hrvatskih institucija. U svom dugogodišnjem radu bavio se širokim spektrom problema vezanih za istraživanje i razvoj teorije automatskog upravljanja te njezine primjene u upravljanju složenim tehničkim sustavima što je rezultiralo velikim osobnim utjecajem na razvoj toga područja u Republici Hrvatskoj i prepoznatljivim doprinosom u svjetskim okvirima. Intenzivno surađuje s hrvatskom industrijom na primjeni rezultata istraživanja u razvoju novih proizvoda i poboljšanju postojećih.
 
10. Neva Tölle, feministička aktivistica, konzultantica Autonomne ženske kuće Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama
- priznanjem i novčanom nagradom
- za dugogodišnje uspješno praktično i javno djelovanje u korist žena koje su preživjele muško nasilje, za požrtvovnu i upornu borbu protiv muškog nasilja nad ženama i djecom.
Postigla je iznimne rezultate u podizanju kvalitete života žena svojim neumornim radom sa ženama i djecom te osiguranjem jedinog skloništa u Zagrebu i Republici Hrvatskoj čija je adresa službena tajna - TAJNO. Osiguranje najviših standarda kvalitete rada rezultiralo je s 90 posto uspješnosti u dugoročnom sprečavanju nasilja protiv žena te podrškom i pomoći ženama u ostvarenju samostalnog života bez povratka nasilniku. Kontinuiranim javnim djelovanjem, zagovaranjem ženskih reproduktivnih prava, prava na život bez nasilja te radnih prava, sudjelovanjem u kreiranju zakona, pravilnika i lobiranjem za ratifikaciju i implementaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji dala je izniman doprinos u praktičnom i zagovaračkom radu na afirmaciji žena u društvu.
 
11. Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "ZAMISLI"
- priznanjem
- za projekt "Da bi kotač bolje LEGO", koji je provodila u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021., kako bi se podigla svijest građana o problematici pristupačnosti svih sadržaja osobama koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica.
Slaganje i postavljanje šarenih rampi od lego kockica omogućilo je pristupačnost Knjižnici Marije Jurić Zagorke na Krvavom mostu, Sportskom dječjem vrtiću Mačak u čizmama, Drugoj ekonomskoj školi, Dječjem vrtiću "Leptirić Lu", Centru za mlade Zagreb i Školi suvremenog plesa Ane Maletić. Ovaj hvalevrijedan primjer kreativnosti i socijalne osviještenosti rezultirao je nemjerljivom pomoći osobama s invaliditetom i roditeljima s djecom u kolicima.
 
12. Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU
- priznanjem
- za osobito vrijedno i odgovorno javnozdravstveno djelovanje s ciljem prevencije malignih bolesti kod žena, osobito raka dojke, jajnika i vrata maternice te pružanje psihološke podrške oboljelim ženama i članovima obitelji kroz projekt Centar za psihološku pomoć po čemu je jedinstvena u Zagrebu i Hrvatskoj.
Sveobuhvatnu psihosocijalnu, informativnu i logističku pomoć i podršku provode psiholozi, psihoterapeuti, onkolozi i liječnici drugih specijalnosti, ali i stručnjaci drugih profila, zaposlenici i vanjski suradnici. Udruga promiče važnost pružanja stručne psihološke pomoći što pridonosi destigmatizaciji u populaciji. Zbog toga je Udruga pokrenula edukativni portal Psihoonkologija te objavila nacionalni adresar stručnih besplatnih savjetovališta za onkološke bolesnike u zdravstvenom sustavu i zajednici, a objavljuje i brojne priručnike i vodiče za bolesnike od kojih je posljednji "Liječenje raka tijekom pandemije COVID-19".
 
13. Vinko Uhlik, dipl. ing. arhitekture, akademski slikar, umirovljenik
- priznanjem i novčanom nagradom
Jedan je od istaknutih protagonista urbanističko-arhitektonskog planiranja i promišljanja prostora Novoga Zagreba i Zagreba u cjelini. Urbanistički planovi naselja Zapruđe, Utrina, Siget i Središće rezultat su njegova višedesetljetnoga stručnog rada, paradigmatski su primjeri i nezaobilazni smjerokazi ostvarivanju kvalitete životnog okvira, ravnopravno uključujući njegove stambene i društvene aspekte. Izradom natječajnih radova i studija obogatio je i usmjerio urbanistička promišljanja o centru Novog Zagreba i priobalju Save, novom centru grada uz središnju os, ali i o povijesnom gradskom tkivu. Odlike njegova rada jasne su prostorne koncepcije primjerene mogućnostima prostora, ali i ambicijama zadatka i vremena: planiranje pejzaža u svim mjerilima, obilje neizgrađenog prostora uz pomno komponiranje sadržaja te komplementarnost i nerazdvojivost urbanizma, arhitekture i tehnologije građenja. Njegov rad utkan je u prostornu kulturu Zagreba i snažan je poticaj da od nje ne odustajemo.
 
14. Ivan Katanušić, Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić, paraolimpijci, članovi sportskih klubova punopravnih članica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom
- priznanjem i novčanom nagradom
- za ostvarene rezultate na Ljetnim paraolimpijskim igrama Tokio 2020., održanima 2021.
U para atletici Ivan Katanušić, član Atletskog kluba osoba s invaliditetom "URIHO", natjecateljska kategorija F-64, osvojio je srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama Tokio 2020. u disciplini bacanje diska. Trenirao je nogomet, kickboxing i sjedeću odbojku u kojoj je osvajao hrvatska prvenstva i kupove. U Atletskom klubu osoba s invaliditetom Agram počinje se baviti atletskim disciplinama bacanje diska i bacanje kugle. Osvajao je medalje na europskim prvenstvima 2014., 2016. i 2021. te na svjetskim prvenstvima 2017. i 2019.
U para stolnom tenisu Anđela Mužinić Vincetić, članica Parastolnoteniskog kluba Zagreb, natjecateljska kategorija 3., i Helena Dretar Karić, članica Parastolnoteniskog kluba "URIHO", natjecateljska kategorija 3., kao članice u disciplini ekipno u kategoriji 1. - 3. osvojile su brončanu medalju na Paraolimpijskim igrama Tokio 2020., a uz osvojenu medalju dobile su i priznanje za najbolju paraolimpijsku ekipu za razdoblje 2000. - 2020. Ekipno su osvajale medalje na europskim prvenstvima 2011., 2013., 2015., 2017. i 2019. te na svjetskim prvenstvima 2014. i 2017. Osim ekipnih nastupa obje ostvaruju značajne pojedinačne uspjehe.
 
15. Osnovna škola Gustava Krkleca
- priznanjem
Odlukom Grada Zagreba od siječnja 2017. imenovana je punktom za djecu tražitelje međunarodne zaštite iz trećih zemalja koja su smještena s obiteljima u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu. Zbog velikih migracija, fluktuacije učenika od 2017. do danas bile su iznimno velike, a škola je aktivno sudjelovala u prihvatu učenika te je uključila dvjestotinjak djece u odgojno-obrazovni sustav. Imenovana je i organizacijskim punktom za 19 škola s područja Novog Zagreba za pripremnu nastavu hrvatskog jezika za učenike inojezičare. Djelatnici redovito sudjeluju u edukacijama s ciljem stvaranja uvjeta za inkluzivno obrazovanje djece pod međunarodnom zaštitom te samostalno organiziraju akcije za njihovu uspješnu socijalizaciju u svakodnevnom životu. Kontinuirano surađuju i s brojnim institucijama na izradi priručnika, brošura i smjernica te na međuresornim stručnim skupovima predstavljaju primjere dobre prakse rada škole u integraciji osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita.U znak javnog priznanja dodijeljena je Nagrada Zagrepčanka godine:
 
Sanji Bezbradici Jelavić, dipl. iur., odvjetnica
- priznanjem i novčanom nagradom
- za izniman doprinos u zaštiti i ostvarenju temeljnih ljudskih prava i sloboda najranjivijih skupina.
Svojim je znanjem, stručnošću, ustrajnošću i bezgraničnom empatijom pomogla velikom broju žrtava raznih kaznenih i prekršajnih djela u ostvarenju njihovih zakonom zajamčenih prava.
Posljednjih 20 godina, a osobito prema rezultatima postignutima tijekom 2021., intenzivno djeluje na području zaštite ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova aktivno sudjelujući u kreiranju zakona i javnih politika, pravilnika te lobirajući za ratifikaciju i implementaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Iznimno značajan pravni uspjeh ostvarila je zastupajući obitelj tragično preminule djevojčice koja je s obitelji izbjegla iz Afganistana. U postupku pred Europskim sudom za ljudska prava utvrđena je odgovornost Republike Hrvatske za povredu više članaka Konvencije o ljudskim pravima i pratećih protokola.
Dugogodišnjim radom na području zaštite najranjivijih skupina poput migranata, žena koje su preživjele nasilje i njihove djece daje znatan doprinos ostvarenju temeljnih ljudskih prava i vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske.