Svečano polaganje „kamena spoticanja“ za Borisa Hanžekovića

28.03.2023.
Svečano polaganje „kamena spoticanja“ za Borisa Hanžekovića

U organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i VeDRA-e – Veterana Domovinskog rata i antifašista ispred Pravnog fakulteta u Zagrebu održano je svečano polaganje kamena spoticanja za Borisa Hanžekovića.

„Pozdravljam sve prisutne, a osobito članove obitelji Hanžeković i članove VeDRA-e koji objedinjuju kontinuitet pobjedničkih ratova u kojima se Hrvatska uvijek nalazila na pravoj strani braneći vrijednosti zbog kojih smo i danas ovdje. Boris Hanžeković bio je velik čovjek kojem imam čast iskazati poštovanje u ime Grada Zagreba i svoje osobno. Donio je tešku odluku u teškim i mračnim vremenima kada je i Zagreb i Europu prekrio mrak terora. Fašizam je ugrozio sve ljudske vrijednosti, uništavan je ljudski dignitet bez imalo milosti i savjesti. Donijeti odluku kojom prkosite stroju za ubijanje, zločinačkoj tvorevini poput NDH, bilo je izuzetno hrabro. Pojedinačni herojski čin živi vječno. Boris Hanžeković iako je želio otrčati u slobodu, u proboju je otrčao u vječnost“, poručio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović.U mjesecu kada je Hrvatska preuzela predsjedanje Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRAM), u Zagrebu se postavlja 42. kamen spoticanja, a u sljedećih mjesec dana postavit će se još 19.

Program se izvodi uz financijsku podršku veleposlanstava Njemačke i Francuske, Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba i VeDRA-e.

Hanžeković je diplomirao pravo u Zagrebu, ali je postao poznat po pobjedama u raznim atletskim disciplinama. Bio je višestruki juniorski državni prvak u utrkama na 100 i 200 metara, na 110 m prepone te u štafeti 4 x 100 metara i 4 x 400 metara. Trčao je za HSK Concordia. Tijekom Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji Hanžeković je odbio trčati za nacističku marionetsku Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH). Optužen je za povezanost s partizanima te je bio zatočen u koncentracijskom logoru Jasenovac gdje je ubijen u logoraškom proboju 22. travnja 1945.