POVJERENSTVO ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA GRADA ZAGREBA: KAMPANJA NeVIDLJIVE U POVODU MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMAU povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba pokreće kampanju NeVidljive.

Žene starije životne dobi doživljavaju razne oblike nasilja - psihičko, ekonomsko, fizičko, seksualno, uključujući i zanemarivanje. Nerijetko nasilje ne prijavljuju zbog straha od počinitelja, straha da se stanje ne pogorša, ekonomske ovisnosti o počinitelju, nemoći zbog lošeg zdravstvenog stanja, nepovjerenja prema institucijama, srama od okoline, nedovoljne informiranosti i neprepoznavanja da je riječ o nasilju i sličnih razloga. 

Nekad nasilje završava tragično pa su samo ove godine u Hrvatskoj četiri žene ubili njihovi sinovi. Prema statistici MUP-a, u 2020. bilo je 1095 žrtava nasilja starijih od 65 godina. U Zagrebu živi gotovo sto tisuća žena starijih od 65 godina, a koliko njih trpi nasilje, nije poznato jer o tom problemu nema novijih istraživanja.

Kako bi se unaprijedio njihov položaj, u okviru kampanje NeVidljive započet će i prvo istraživanje o nasilju nad ženama starije životne dobi (65+) u Zagrebu .U kampanju su uključeni Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji "Duga – Zagreb" i Zaklada „Zajednički put“ te druge ustanove Grada Zagreba.