PORUKA PREDSJEDNIKA U POVODU DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DANA SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

18.11.2023.
PORUKA PREDSJEDNIKA U POVODU DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DANA SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Prije trideset dvije godine, 18. studenoga 1991., agresor je ušao u herojski grad Vukovar, a u Škabrnji je počinjen stravičan zločin nad tamošnjim stanovništvom. U znak dubokog poštovanja žrtava tih nezapamćenih zločina obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Škabrnja i Vukovar bolni su podsjetnici na sve vojne i civilne žrtve Domovinskog rata čiji su životi trajno ugrađeni u hrvatsku slobodu. Ovaj dan posvećen je hrvatskim braniteljima te članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja.
 
Vukovar i Škabrnja postali su simboli otpora hrvatskog naroda koji su podizali moral hrvatskim braniteljima te udarili temelj za konačnu pobjedu Hrvatske vojske koja je dovela do potpunog oslobađanja Hrvatske.
 
Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i ove će godine prigodnim programima biti obilježen u Vukovaru i Škabrnji te diljem Hrvatske, pa tako i u glavnom gradu. Pozivam vas sve, drage Zagrepčanke i Zagrepčani, da dostojanstveno obilježimo Dan sjećanja na hrvatske branitelje i civile i sve nestale sudionike Domovinskog rata. Zapalimo svijeće u svojim domovima i na ulicama našega grada i zahvalimo svim braniteljima i svima onima koji su dali neprocjenjiv doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske.
 
Budimo ponosni na generaciju koja je sudjelovala u stvaranju samostalne hrvatske države.
 
Joško Klisović
predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba