Podsjetnik na govor Nikole Tesle u Staroj gradskoj vijećnici 24. svibnja 1892.

24.05.2023.
Podsjetnik na govor Nikole Tesle u Staroj gradskoj vijećnici 24. svibnja 1892.

Za grad Zagreb, kao glavni grad ove zemlje, nastaje ne samo mogućnost, nego baš dužnost da uvede tu novu razsvjetu, jer to nije samo koristi za grad sam, nego za cielu zemlju, i rek bi, sramota bi bila za Zagreb, da nije on kolovodja u tom pitanju.

Na današnji dan prije 126 godina, u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu održao je govor slavni lički znanstvenik, izumitelj, inženjer, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla.

Nikola Tesla je posjetio Zagreb na poziv tadašnjega gradonačelnika Milana Amruša kako bi savjetovao gradske poglavare o uvođenju električne rasvjete. Predložio je gradonačelniku izgradnju centrale izmjenične struje i naglasio da Zagreb kao glavni grad nema samo mogućnost, nego i dužnost da uvede električnu rasvjetu.

Tesla je volio Zagreb kao glavni grad svoje domovine i prema njemu je osjećao iznimno poštovanje. Na kraju svog izlaganja u Staroj gradskoj vijećnici, izrekao je slavnu rečenicu koja je kasnije uklesana na spomen-ploču u čast ovog događaja:

Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem Gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom.

Priča o Nikoli Tesli, hrvatskom znanstveniku, fizičaru, inženjeru i izumitelju čudesan je životni eksperiment koji obuhvaća blistave rezultate čovjeka koji je izumom izmjenične struje postao začetnikom nove, moderne epohe te neupitno potvrdio svoj status genija.

Osim glavnih znanstvenih postignuća kao što su izmjenična struja, generatori, višefazni sustav, magnetsko polje i mnoga druga, Tesla je otkrivao niz osnovnih pojmova i koncepata fizike, za otkrića koja su kasnije priznata drugim znanstvenicima te održao mnoga predavanja o svojim znanstvenim pronalascima.

Tesli je za otkrića priznato oko 300 patenata širom svijeta, a niz znanstvenih ustanova u svijetu dodijelilo je Tesli zvanje počasnog doktora znanosti.

Nikola Tesla bio je i poliglot - izvrsno je govorio engleski, njemački, francuski, talijanski, češki i mađarski jezik. Izabran je za počasnog člana Jugoslavenske, danas Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a Američki institut elektrotehničkih inženjera dodijelio mu je jedno od najvećih priznanja inženjerskog svijeta, Edisonovu medalju za njegov izvanredni doprinos elektrotehnici i znanosti.

Jedan od najvećih izumitelja svih vremena umro je u siječnju 1943. godine, a iza sebe je ostavio veliko nasljeđe te svojim nevjerojatnim izumima i uspješnim patentima zadužio cijeli svijet. Ponosni smo što je u našoj Gradskoj skupštini održan znameniti govor Nikole Tesle i svjedoci smo da se njegove vizije koje je imao o budućnosti danas itekako ostvaruju.