OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN NARCISA

25.03.2023.
OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN NARCISA

Međunarodni dan narcisa kojim se upozorava na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti u žena – raka dojke, obilježen je u subotu, 25. ožujka dvjema javnozdravstvenim kampanjama.

U organizaciji Udruge Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K. – life) Dan narcisa obilježen je na Cvjetnom trgu, uz počasno pokroviteljstvo Gradske skupštine Grada Zagreba.

Obilježavanju su se pridružile i članice Udruge Europa Donna Hrvatska.Nisu ga propustile obilježiti ni članice Udruge žena oboljelih i liječenih od raka "Nismo same".U organizaciji Hrvatske lige protiv raka Dan narcisa obilježen je 27. godinu za redom uz pomoć Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, a tim povodom na Trgu bana Jelačića postavljen je mobilni mamograf u kojem su pacijentice imale priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda.Svi zainteresirani imali su priliku saznati najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke te o preventivnim mamografskim pregledima, kao i o načinu uključivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Na obje lokacije brojne osobe iz javnog života priključile su se humanitarnoj prodaji narcisa pa tako i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović:

- Kao osoba koja je i sama preboljela rak štitnjače, duboko suosjećam sa svima oboljelima od raka dojke i rado se odazivam ovakvim javnozdravstvenim kampanjama. Rak dojke je izlječiv u 90 posto slučajeva, ako se otkrije na vrijeme, stoga je bitno osvijestiti javnost i poticati naše sugrađane na redovne preventivne preglede. Borba protiv raka teška je i iscrpljujuća i na tom putu oboljelima treba pružiti puno podrške.