NAJAVA OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA SRCA

27.09.2018.
NAJAVA OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA SRCAZaklada Hrvatska kuća srca predstavila je u četvrtak 27. rujna aktivnosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana srca u subotu 29. rujna.

Na konferenciji za medije predstavljeno je djelovanje Zaklade, najnoviji epidemiološki podatci vezani za kardiovaskularne bolesti te brojne aktivnosti i projekti Zaklade. Nazočnima su se obratili akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca, Ana Ljubas, predsjednica Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, Krunoslav Capak, prim. dr., ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Portolan Pajić, dr. med., izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo te dr. sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

- Iako se posljednjih desetak godina, kao što smo čuli, u Hrvatskoj bilježi trend smanjenja smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila, kardiovaskularne bolesti su i dalje u samom vrhu ljestvice smrtnosti. Svake godine ove bolesti odnesu oko 25.000 ljudi, što je jedan manji hrvatski grad, a od toga čak 9.000 ljudi umre od iznenadne srčane smrti.

Prevencija i edukacija javnosti zato su ključne i stoga pozdravljam sve napore koje ostvaruje Zaklada Hrvatska kuća srca. Drago mi je što osobno, ali i kao predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba mogu pružiti podršku ovakvim hvalevrijednim akcijama i projektima – rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.

Javnozdravstvena akcija u povodu obilježavanja Svjetskog dana srca u Gradu Zagrebu održat će se u subotu 29. rujna na Trgu bana Jelačića od 10 do 14 sati u organizaciji Zaklade Hrvatska kuća srca i Gradskog ureda za zdravstvo te u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara.