Međunarodni dan zdravlja

08.04.2024.
Međunarodni dan zdravlja

7. travnja proglašen je Međunarodnim danom zdravlja, a obilježavamo ga pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Proteklo je 76 godina od osnivanja globalne zdravstvene organizacije, a naša čelna institucija posvećena zaštiti zdravlja građana, fenomenom zdravlja bavi se tek neznatno kraće. Higijenski zavod u Zagrebu osnovan 1949. godine današnji je Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, naš institucionalni predvodnik u borbi za javno zdravlje.

Očuvanje javnog zdravlja prioritet je u aktivnostima Gradske uprave. Izazovi s kojima se suočava današnji svijet, poput prekomjernog zagađenja, rastuće količine otpada koji proizvodimo sami, otpada koji priroda nije u stanju probaviti i koji prečesto ostaje nesortiran ili je ljudskim nemarom odbačen u prirodu, gdje mu nije mjesto, potom novih oboljenja, poput pandemije koronavirusa te porasta kroničnih ili atipičnih oboljenja za koje i dalje tražimo lijek, sve su to pojave koje posljedično utječu na naše zdravlje.

Grad Zagreb, ruku pod ruku sa zagrebačkim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, sustavno provodi javnozdravstvene aktivnosti koje osvještavaju građane o potrebi odlaska na preventivne preglede i preuzimanju odgovornosti za brigu o vlastitom zdravlju. Na prvom nam je mjestu osigurati kvalitetu života sugrađana u Gradu Zagrebu, a dobro zdravlje zalog je za ugodan i kvalitetan život svih nas. Upravo zato kroz igru učimo o našem zdravlju već u gradskim dječjim vrtićima, a u zagrebačkim osnovnim školama organiziramo najraznovrsnije zdravstvene edukacije za učenike.

Ne kaže se bez razloga: “Zdravlje nam je na prvom mjestu!” Stoga, pridružite se već sljedeći put jednoj od naših javnih zdravstvenih kampanja i neka vam sve dobre zdravstvene navike kojih se rado prisjećamo na ovaj dan, budu putokaz cijelu godinu!
 
Joško Klisović
predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba