Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

17.05.2023.
Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT) obilježava se diljem svijeta 17. svibnja, na dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa međunarodne klasifikacije bolesti.

Još uvijek su, nažalost, LGBTIQ+ osobe svakodnevno izložene predrasudama, diskriminaciji, a nerijetko su i žrtve psihičkoga, fizičkoga, seksualnoga ili ekonomskog nasilja.

Prema podacima istraživanja Europske agencije za temeljna prava (FRA) iz 2020. u kojem je ispitano 140.000 osoba iz 30 europskih zemalja među kojima je i Hrvatska, 43 % LGBTIQ+ sugrađana i sugrađanki izbjegava određene lokacije zbog straha od homofobnih i transfobnih napada. Da su bili zlostavljani zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta u 2019., izjavilo ih je 38 %, dok je 13 % naših sugrađanki i sugrađana od 2015. do 2020. bilo žrtvom homofobnoga ili transfobnog napada. Barem u jednom području života 43 % osoba osjetilo se diskriminirano u 2019. Slijedom toga tek je 27 % LGBTIQ+ sugrađana i sugrađanki odgovorilo da su otvoreni oko svoje seksualnosti, dok je europski prosjek 47 %, navodi u povodu današnjeg dana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Grad Zagreb ističe važnost podrške našim sugrađankama i sugrađanima i LGBTIQ+ zajednici kako bi svi ravnopravno živjeli u gradu bez predrasuda, diskriminacije i nasilja.

U Staroj gradskoj vijećnici, 25. svibnja 2023. u 10,00 sati održat će se tematska sjednica Odbora za zdravstvo posvećena manjinskom stresu, na kojoj će se raspravljati o aktivnostima i mjerama koje Grad Zagreb već poduzima i koje u budućnosti može poduzeti kako bi pružio podršku svojim LGBTIQ+ sugrađanima i sugrađankama.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova