„JESENSKA PRIČA O ŠTITNJAČI“

09.12.2016.
„JESENSKA PRIČA O ŠTITNJAČI“U organizaciji Hrvatska udruga za bolesti štitnjače, a pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba održano je predavanje pod nazivom „Jesenska priča o štitnjači“.
Pozdravne govore održali su akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić.

„Štitnjača nerijetko prva strada zbog našeg načina života i ona zna prva odražavati ono što tijelo trpi. Koliko sam uspio pročitati podatke, na godišnjoj razini oko 450 ljudi oboli od nekog oblika bolesti štitnjače. Jedna smo od zemalja s najvećom pojavnošću karcinoma štitnjače. Dakle, to su sve ozbiljni podaci. Ali najozbiljniji za svakog od nas pojedinačno. Redovna kontrola mora postojati. Briga o tijelu, zdravlju, važnija je od svake brige i što bi se reklo hodanjem za poslom. Naravno, moramo biti iskreni, na to svi zaboravimo dok se nažalost ne dogodi nešto. No i tada je važno znati da postoji široka društvena podrška. Važno je znati da postoje u Hrvatskoj sjajni timovi liječnika. I naravno, da postoje oni koji su bolest pobijedili i koji su nam najbolji svjedoci. Baš kao što su to žene o kojima sam govorio na početku svoga govora. Ovoj udruzi, želim da i dalje nastavi ponajprije osiguravati široku društvenu potpora, jer to zna često biti onaj presudni faktor za oboljele“, rekao je predsjednik Gradske skupštine.

Štitna žlijezda putem hormona koje proizvodi utječe na gotovo sve metaboličke procese u tijelu, a zbog nezdravog načina života i stresa građani Republike Hrvatske osobito su pogođeni bolestima štitnjače. Hrvatska udruga za bolesti štitnjače aktivno radi na edukaciji i prevenciji, a hrvatska medicina u području štitnjače postigla je svjetske rezultate.
Hrvatsku udrugu za bolesti štitnjače čine i bolesnici i liječnici.