Izložba „Između slave i zaborava. Lea Deutsch, čudo od djeteta i žrtva Holokausta.”

16.05.2023.
Izložba „Između slave i zaborava. Lea Deutsch, čudo od djeteta i žrtva Holokausta.”

Izložba „Između slave i zaborava. Lea Deutsch, čudo od djeteta i žrtva Holokausta.” otvorena je u sklopu 10. festivala povijesti Kliofest 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Lea Deutsch, hrvatska dječja glumica židovskog podrijetla, iako su joj predviđali svjetsku karijeru, s osnutkom NDH-a viša nije smjela glumiti te joj je bio zabranjen pristup HNK-u.

Umrla je 1941. u stočnom vagonu nakon 6 dana puta prema koncentracijskom logoru Auschwitzu bez hrane i vode. Imala je samo 16 godina.

Knjiga autorice Martine Bitunjac Lea Deutsch: dijete glume, glazbe i plesa, na kojoj se temelji izložba čiji su autori Martina Bitunjac i Damir Agičić, prva je suvremena monografija o istaknutoj kazališnoj karijeri i tragičnoj sudbini najpoznatije hrvatske dječje glumice Lee Deutsch (1927. - 1943.) koja je namijenjena posebice mladima te stručnoj i široj publici.

Izložba je postavljena u suradnji s Moses Mendelsohn Centrom u Potsdamu te je uvrštena u program javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2023. godinu – međunarodna kulturna suradnja.

Izaslanica predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Joška Klisovića bila je gradska zastupnica Rada Borić.