Gradonačelnik Grada Mainza Michael Ebling s delegacijom posjetio Grad Zagreb

27.07.2022.
Gradonačelnik Grada Mainza Michael Ebling s delegacijom posjetio Grad Zagreb

Danas je održan sastanak delegacija Grada Mainza i Grada Zagreba u gradskoj palači Dverce.

„Grad Mainz je jedan od najstarijih prijatelja Grada Zagreba, punih 55 godina. U današnjem razgovoru najviše smo se fokusirali na gospodarsku suradnju, konkretno o gospodarskom forumu koji bi ojačao tu suradnju. Teme kojih smo se dotaknuli su i obnova Zagreba i kulturna razmjena. Zelena tranzicija je veliki izazov za naše gradove čemu smo također posvetili dosta vremena, ponajviše adaptaciji gradova na klimatske promjene. IT industrija je u našem fokusu, stoga ćemo pokazati našim gostima Tehnološki park na Velesajmu i ZICER - Zagrebački inovacijski centar, Razvojnu agenciju i startupove“, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Gradonačelnik Grada Zagreba je zahvalio predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba Jošku Klisoviću na inicijativi jer je upravo on potaknuo bilateralne razgovore i suradnju te predvodio delegaciju Grada Zagreba u posjetu Gradu Mainzu. Predsjednik Gradske skupštine osobito se založio za razmjenu iskustava u IT industriji.

„Prijateljstvo dvaju gradova postoji 55 godina no, osim dosadašnje razmjene dobre i političke volje, želimo našu suradnju pretočiti u konkretnu suradnju, konkretne projekte. Danas smo već identificirali najvažnija područja buduće suradnje. Kao što ste već čuli, to su IT industrija, gospodarska i kulturna razmjena, zelena tranzicija te obnova Zagreba. Na svim ovim područjima nećemo samo razmjenjivati iskustva, već ćemo konkretizirati poslove, dok ćemo na nekima raditi zajedno. To je ta nova kvaliteta buduće suradnje“, naglasio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović.

„Divan je osjećaj doći u grad s kojim dijelite ovako dugo prijateljstvo. Partnerstvo koje se rodilo prije toliko godina treba i dalje njegovati, a na koji način, ovisi o nama. Rat u Ukrajini pokazao nam je koliko je važna bliska suradnja zemalja, a osobito gradova čime zapravo jačamo Europu. Predstoji nam suočavanje s negativnim posljedicama klimatskih promjena. Fasciniran sam rezolutnošću zagrebačkih kolega u prihvaćanju ovih tema. Navedeni projekti moraju se konkretizirati, stoga smo razgovarali i o njihovu financiranju. Vrlo je važno obnoviti Zagreb i olakšati patnju koju je razorni potres nanio građanima. Kada prođem Zagrebom i vidim zgrade oštećene potresom, boli me duša, stoga smo simboličnim iznosom odlučili participirati i pomoći u obnovi“, rekao je gradonačelnik Grada Mainza Michael Ebling.

Sastanku su nazočili i Günter Beck, zamjenik gradonačelnika zadužen za financije, investicije i sport, Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Branko Ančić, gradski zastupnik i predsjednik Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Gradske skupštine Grada Zagreba, te suradnici i drugi članovi delegacija.

U sklopu svog boravka u Hrvatskoj delegacija Grada Mainza u pratnji delegacije Grada Zagreba jučer je posjetila i Krapinsko-zagorsku županiju.U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije zamjenica župana Jasna Petek poželjela je dobrodošlicu gostima iz Njemačke te istaknula kako su prijatelji Zagreba ujedno prijatelji Krapinsko-zagorske županije.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović istaknuo je da je, kad je riječ o gospodarstvu, Krapinsko-zagorska županija jedna od najbrže rastućih županija u Hrvatskoj, stoga su željeli povezati upravo ovu županiju i prijateljski Grad Mainz: „Gradonačelnik Ebling će zajedno s prisutnim suradnicima i važnim ljudima gospodarstva šire regije biti spona s investicijskom zajednicom u Njemačkoj kako bi se ovi razgovori konkretizirali kroz buduću suradnju i konkretne investicije."

Sastanku su nazočile i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića Dinka Živalj te pročelnica Stručne službe Gradske skupštine Mirjana Lichtner Kristić.

FOTO: www.zagreb.hr