Dodjela majstorskih diploma

07.07.2016.
Dodjela majstorskih diploma

 

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić nazočio je svečanoj podjeli majstorskih diploma koja je održana u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika.

„Ovih 255 položenih ispita nisu samo zbog papira i priznanja kao takvog već oni pokazuju da u svojoj struci, zanatu napredujete, postižete i po nekoliko stepenica više. Kada vam se tržišne prilike mijenjaju iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec, onda se sukladno njima i vi trebate prilagođovati jer druge vam nema ako želiti naprijed. Ovim položenim majstorskim ispitima radite upravo to: unaprjeđujete se, iskorištavate i jednako tako dajete svom zanatu, onome što vam najbolje ide dodatnu vrijednost, a na nama je, gradskoj vlasti, političarima, da idemo u korak s vama  po tom pitanju unaprjeđenja i vrednovanja izvrsnosti. Čestitam vam još jednom!“, poručio je predsjednik Gradske skupštine novim majstoricama i majstorima.

Dobitnicima i uzvanicima su se uz predsjednika Gradske skupštine obratili i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec te pročelnik Upravnog Odjela za  gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić.

Majstorski  ispit predstavlja  najvažniju  vrstu kvalifikacije u okviru daljnjeg obrazovanja u području obrtništva i poduzetništva.
Diplomom majstora ili majstorica stječe se akcijska kompetencija koja podrazumijeva sposobnost samostalnog djelovanja  u okviru profesije.
Majstorice i majstori imaju značajan zadatak kao stručni učitelji  koji kod  učenika za strukovna zanimanja trebaju razviti i poticati stručnu  i socijalnu kompetenciju te  imati ulogu u odgoju  mladih ljudi.