DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

18.11.2022.
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I  DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

U studenome svake godine s ponosom i tugom sjećamo se jednoga od najtragičnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti, dana kada je stao otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru te počinjen zločin u Škabrnji.
 
Škabrnja i Vukovar utjelovljenje su svih mjesta višegodišnjih stradanja diljem Hrvatske te su postali simboli i bolni podsjetnici na sve vojne i civilne žrtve Domovinskog rata čiji su životi trajno ugrađeni u hrvatsku slobodu. Ovaj dan posvećen je hrvatskim braniteljima te članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja.
 
18. studenoga obilježavamo 31. obljetnicu herojske obrane grada Vukovara koji se više nije mogao braniti nakon tromjesečne opsade i razaranja, odvoženja ranjenika, civila i branitelja iz vukovarske bolnice koji su poslije ubijeni na Ovčari.
 
Zahvaljujući zajedništvu koje je postojalo u Domovinskom ratu uspjeli smo se obraniti od velikosrpske agresije, uz velike žrtve koje smo podnijeli kao narod. Žestoki otpor vukovarskih branitelja dizao je moral i samopoštovanje i u ostalim dijelovima zemlje. Herojstvo Vukovara udarilo je temelj za kasnije pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobađanja Hrvatske. Zbog svega toga Vukovar je danas mjesto posebnog domovinskog pijeteta i zauzima iznimnu ulogu u uspostavi suverene i demokratske hrvatske države.
 
Pozivam sve Zagrepčanke i Zagrepčane da u miru i dostojanstvu obilježimo Dan sjećanja na naše velike heroje, hrvatske branitelje i civile i sve nestale sudionike Domovinskog rata.
 
Zapalimo svijeće u svojim domovima ili na ulicama našega grada i zahvalimo svim braniteljima i svima onima koji su dali neprocjenjiv doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske.

Joško Klisović
predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba