ČESTITKA PREDSJEDNIKA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA U POVODU DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA HRVATSKIH BRANITELJA

04.08.2021.
ČESTITKA PREDSJEDNIKA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA U POVODU DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA HRVATSKIH BRANITELJA

Drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani,

cijenjeni branitelji,

danas se s ponosom prisjećamo 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja kao prijelomnog trenutka procesa uspostave punog suvereniteta na cijelom državnom području Republike Hrvatske. Stoga će ona biti upisana zlatnim slovima u modernu povijest obrane i očuvanja hrvatske državnosti koja traje u kontinuitetu od 879. godine kada ju je papa Ivan VIII. priznao knezu Branimiru.

Braniteljima od srca čestitam njihov dan i zahvaljujem što su obranili našu zemlju te bili predvodnici uspostave pune kontrole legitimnih i legalnih hrvatskih vlasti na cijelom državnom teritoriju. Otvorili su time put njezinu svekolikom razvitku i članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu koje nam danas omogućuje ostvarivanje visokog stupnja sigurnosti od rata i agresije kojima smo bili izloženi u ranim 90-im godinama prošlog stoljeća. Njihov doprinos i žrtva su prepoznati, cijenjeni i nikada neće biti zaboravljeni.

Poštujemo, sjećamo se i obilježavamo svaku žrtvu koja je pridonijela stvaranju moderne hrvatske države. Vođeni hrabrošću i domoljubljem hrvatski su branitelji pokazali odlučnost i snagu oslobodivši okupirani hrvatski teritorij te ostvarivši veličanstvenu pobjedu koju danas obilježavamo. Na tom su putu mnogi od njih nestali ili poginuli te tako zauvijek utkali sebe u temelje naše domovine i na tome im vječno hvala! Oni su stalna inspiracija svima nama koji u doba izvojevanog mira svakodnevno dokazujemo svoje domoljublje predanim i bespoštednim radom na razvitku lijepe naše domovine.

Svim hrvatskim građankama i građanima u ime Gradske skupštine Grada Zagreba i svoje osobno želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a hrvatskim braniteljima čestitam Dan hrvatskih branitelja!

Joško Klisović
predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba