ČESTITKA PREDSJEDNIKA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA U POVODU DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE

21.06.2022.
ČESTITKA PREDSJEDNIKA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA U POVODU DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Obilježavajući Dan antifašističke borbe prisjećamo se oružanog otpora Hrvatske nacizmu i fašizmu u Europi, za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Na današnji dan prisjećamo se i 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred koji je dao zamah antifašističkom pokretu te potaknuo osnivanje brojnih partizanskih odreda diljem Hrvatske. Masovnošću i odlučnošću u obrani zemlje od zločinačkog totalitarnog režima očuvan je povijesni kontinuitet hrvatskoga državnog suvereniteta.

Tim povodom odajemo počast svim hrvatskim građanima koji su svojim sudjelovanjem u antifašističkom pokretu dali svoj doprinos stvaranju slobodne multietničke Europe.

Hrvatska je danas moderna i demokratska država zasnovana na temeljima antifašizma koja nastavlja svoju borbu za tolerantnije i pravednije društvo i zajednicu naroda.

U ime Gradske skupštine Grada Zagreba i svoje osobno, svim sugrađankama i sugrađanima čestitam Dan antifašističke borbe sa željom da zajednički sačuvamo temelje slobodne i demokratske Hrvatske.

Joško Klisović
predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba