85. izložba - od 1.10. do 9.10. 2019. - Hommage grupe autorica slikarici NIVES KAVURIĆ KURTOVIĆ

Izložbeni projekt Žena pokrenut je 2014. godine pod kustoskom palicom Sande Stanaćev Bajzek, a u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara, koja ostvaruje izložbene projekte temeljene na bogatoj kulturno – umjetničkoj baštini otvarajući suradnju sa srodnim institucijama i udrugama kroz organizaciju idejno sličnih programa.

Jedan od njih je i izložba Femininologija kojom se predstavljaju žene vizualne umjetnice i njihovo stvaralaštvo koje u cijelosti ili segmentima akceptira višestruki identitet žene, brojne stereotipove i arhetipove, pokušavajući proniknuti u ženinu bit i krenuti kroz umjetnost u potragu za njezinom stvarnom ulogom i značenjem u društvu u kojem živimo.

Izložba je svojevrsni hommage slikarici Nives Kavurić Kurtović prepoznatljiva rukopisa, harmoničnog kolorita i poetiziranih naslova. U prilog ovom izložbenom projektu poslužila su umjetnička djela petnaest likovnih umjetnica: pet hrvatskih i deset inozemnih iz Makedonije, Slovačke i Slovenije, koje će svojim likovnim pristupom kustosica Sanda Stanaćev Bajzek predstaviti u službu likovne “ode” Nives K-K. Hrvatskoj petorci pripadaju umjetnice koje su sudjelujući u prošlim izložbama Femininologije predstavile vlastito stvaralaštvo, oplemenjujući time sam projekt, ali i podižući svijest o kvaliteti umjetničke produkcije žena. To su: Antonija Balić Šimrak, Emilija Duparova, Andreja Hojnik Fišić, Koraljka Kovač i Ksenija Turčić. Makedonsku četvorku predvoditi će vršnjakinja Nives Kavurić Kurtović i jedna od najboljih makedonskih slikarica Ana Temkova, a sudjeluju još i kustosica makedonske femine Jana Maneva Čuposka, Nataša Milovančev i Marina Kocareva. Slovensku petorku predvodi grafičarka svjetske reputacije Milena Gregorčič, a sudjeluju još i Anka Krašna, Irena Gayatri Horvat (jedna od prvih femininologinja), Slađana Matić Trstenjak i Saša Bezjak, a predstavnica slovačkih snaga koja je i predvodila prošlogodišnju “femina ekipu“ je Lydia Patafta.

Izložba se ove godine pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba održavala u dva prostora: prvi dio izložbe u Galeriji Vladimir Bužančić i drugi dio izložbe u Staroj gradskoj vijećnici, Galeriji Kristofora Stankovića koju je otvorio kao izaslanik predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba prof.dr.sc. Drage Prgometa, gradski zastupnik Mislav Herman