4. veljače - Svjetski dan borbe protiv raka

02.02.2024.
4. veljače - Svjetski dan borbe protiv raka

Svake godine 4. veljače obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka i na taj način podižemo svijest javnosti o brojnosti oboljelih od te zloćudne bolesti, o prevenciji i ranom dijagnosticiranju te o skrbi za oboljele.

Rak je u Hrvatskoj drugi uzrok smrtnosti nakon bolesti srca i krvnih žila i stoga Grad Zagreb aktivnostima i javnozdravstvenim akcijama, kao što su Dan mimoza, Dan narcisa, Nacionalni dan borbe protiv raka maternice, daje doprinos borbi protiv te teške bolesti.

Na pojavu malignih oboljenja možemo utjecati upravljajući svojim životom, što podrazumijeva pravilnu prehranu, održavanje poželjne tjelesne težine, dovoljan unos voća i povrća, redovitu tjelesnu aktivnost te izbjegavanje duhana, alkohola i stresnih situacija.

Najvažniji su čimbenici koji će dovesti do očekivanih rezultata u liječenju raka primarna prevencija i rano otkrivanje bolesti te bolji odaziv na preglede CT-om, magnetskom rezonancijom i slično. Prioritet je primarna prevencija kako uopće ne bi došlo do bolesti, a kad se već razvije, cilj nam je rano otkrivanje radi boljeg konačnog ishoda. Važno je optimalno liječenje uz ranu, pravovremenu i ispravnu dijagnostiku te na kraju liječenje koje treba biti učinkovito, ali uz očuvanje kvalitete života pomoću najmanje toksične terapije s najmanje nuspojava.

Onkologija je danas iznimno napredovala pa je puno veća učinkovitost liječenja, manje je nuspojava te se život nakon liječenja produljio, uz veće terapijske mogućnosti. Također, već se dugo pri liječenju uzima u obzir dob i spol pacijenta i  aktualno stanje. Takvim personaliziranim pristupom bira se odgovarajuća terapija i povećava uspješnost liječenja.

O raku se treba govoriti češće i poticati građane da primarnom prevencijom pokušaju pridonijeti sprečavanju početka bolesti tako što će prihvatiti zdraviji način života, redovito odlaziti na preventivne preglede i slušati korisne savjete stručnih osoba. Trebamo brinuti o svojem zdravlju, educirati sebe i druge i dati doprinos kako bi rak postao kronična bolest s kojom se živi, ali se od nje ne umire.