Izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom

30.03.2012.
Izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom

 

Prva točka dnevnog reda, na današnjoj sjednici, bilo je Izvješće o provedbi mjera i aktivnosti za 2011. iz Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2011. do 2015.  Nakon uvodnog izlaganja Višnje Fortune, pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, kao i obraćanja prisutnima od strane predstavnika udruga osoba s invaliditetom, Milana Ožegovića (predsjednik Društva hrvatskih invalida, koji je ujedno i član Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba) i Branka Bizjaka (dopredsjednik Društva distrofičara), u ime klubova gradskih zastupnika SDP-a, nezavisnih gradskih zastupnika Nezavisne liste Tatjane Holjevac i  gradskih zastupnika HSU-a, govorila je Vilina Šincek Pećanić, u ime kluba zastupnika HSLS-a i HSS-a, govorio je Nenad Matić, u ime kluba zastupnika HDZ-a Margareta Mađerić, u ime kluba zastupnika HNS-a Morana Paliković Gruden (potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba), dok su u pojedinačnoj raspravi o ovom izvješću govorili: Davor Bernardić (predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba), Melita Mulić i Josip Petrač.

Svi su se složili da Grad Zagreb prednjači u skrbi za osobe s invaliditetom, te da nema puno tema kod kojih postoji takva sinergija u nastojanju da se jedan od ključnih strateških dokumenata provede te omogući "potpuna integracija osoba s invaliditetom u važna životna područja  ravnopravnim sudjelovanjem u političkom, javnom i kulturnom životu; u procesu odgoja i obrazovanja; u zapošljavanju, zdravstvu i rehabilitaciji; u socijalnoj zaštiti; u pravnoj zaštiti i zaštiti od nasilja; u istraživanju i razvoju i drugome", kako je navedeno i u uvodu samog Izvješća. Ono čime su svi zadovoljni su jednaka proračunska sredstva kao i prošle godine, iako su gotovo sve proračunske stavke pretrpjele smanjenje predviđenih sredstava. Ipak, zastupnici su naveli i svoje primjedbe, odnosno ukazali da još uvijek postoji prostor za više i bolje. Gradski zastupnici su ovo Izvješće prihvatili jednoglasno.

 Izlaganje potpredsjednice Gradske skupštine Grada Zagreba Morane Paliković Gruden pogledajte u video galeriji: http://www.skupstina.zagreb.hr//default.aspx?id=473&pregled=1&gadatum=30.2.2012