Odbor za mladež

19.11.2012.
Odbor za mladež

Odbor za mladež Gradske skupštine Grada Zagreba na 35. (tematskoj) sjednici
19. studenoga 2012. razmotrio je temu stipendija Grada Zagreba u nazočnosti predsjednice Odbora za socijalnu skrb i članova Povjerenstva za dodjelu stipendije Grada Zagreba.
U raspravi su sudjelovali i članovi Povjerenstva za dodjelu Stipendije Grada Zagreba prof. dr. sc. Borislav Grgin, prof. dr. sc. Slavko Krajcer i Vilina Šincek-Pećanić, predsjednica Odbora za socijalnu skrb i ujedno članica Povjerenstva za dodjelu Stipendije Grada Zagreba .

Nakon rasprave Odbor je donio sljedeći zaključak:
1. Odbor ocjenjuje da stipendiju Grada Zagreba za izvrsnost u pogledu iznosa i broja stipendija ne treba mijenjati, iako dopušta da se, ako analiza i potrebe pokažu, da se iznos ove stipendije neznatno smanji.
2. Odbor traži da Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom izrade zajedničku projekciju koja će pokazati koliko bi se mogao povećati broj stipendija za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja ukoliko se smanji iznos stipendije za izvrsnost.
3. Odbor traži od Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom da analizira razloge zbog kojih više od polovine prijavljenih kandidata za stipendiju za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja ne dostavlja kompletnu dokumentaciju odnosno zašto u školskoj godini 2011/ 2012. od 125 prijavljenih kandidata njih samo 55 je ispunjavalo propisane uvjete za dodjelu stipendije iz čega se može zaključiti da nema opravdanja za povećanje broja tih stipendija već eventualno iznosa stipendije.
4. Odbor traži da Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport analizira uzroke nedovoljnog interesa za korištenje stipendije za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva i predloži da li se interes može povećati boljom suradnjom sa Obrtničkom komorom i popularizacijom stipendije kroz medije ili povećanjem iznosa te stipendije.
5. Odbor predlaže Odboru za obrazovanje i šport da razmotri mogućnost i opravdanost uključivanja studenata deficitarnih zanimanja sveučilišnih i veleučilišnih studija u stipendiju za učenike za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva.
6. Odbor traži da Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dostavi Odboru izvještaj koje srednje škole i fakulteti u Gradu Zagrebu i na koji način imaju riješeno pitanje pristupačnosti svojim objektima i unutar objekata učenicima i studentima s invaliditetom (vanjska i unutarnja pristupačnost objekata).
7. Odbor će nakon što dobije tražene odgovore predložiti održavanje tematske sjednice Odbora za mladež, Odbora za obrazovanje i šport i Odbora za socijalnu skrb ili tematsku sjednicu Gradske skupštine o stipendijama Grada Zagreba.