XIV. Međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom 2016.

29.11.2016.
XIV. Međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom 2016.XIV. Međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom 2016. održava se u Zagrebu od 28. do 29.  studenog, a okupio je stručnjake iz sedam zemalja sa 40-ak radova i prezentacija te više od 250 sudionika koji će analizirati postojeće sustave gospodarenja otpadom, predstaviti mogućnosti za materijalnu i energetsku oporabu otpada te ekonomsku dimenziju uspostavljanja kvalitetnog sustava.

U uvodnom dijelu Simpozij koji se održava u Staroj gradskoj vijećnici, pozdravne govore održali su prof.dr.sc. Ranko Biondić, dekan Geotehničkog fakulteta Varaždin,  Aleksandra Anić Vučinić, predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (HUGO), dr.sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Kao domaćin, predsjednik Gradske skupštine u svome je obraćanju istaknuo kako gospodarenje otpadom mora kao kružni proces obuhvatiti sve njegove dionike te da se poimanje otpada u Zagrebu mora mijenjati, ponajprije aktivnijom ulogom poličara i stručnjaka.

„U Zagrebu svake godine suočeni smo sa situacijom da ne vidimo konkretnu primjenu velikih cjelovitih rješenja. A rješenje dolazi od vas, vas koji određujete koji se plan gospodarenja otpadom najbolje u Hrvatskoj, u Zagrebu može primijeniti.Zapinjemo u operativnim dijelovima priče plana gospodarenja, jer smo obezglavljeni. Nemamo zacrtan putokaz gdje idemo po pitanju otpada, odnosno što nama taj otpad predstavlja u Zagrebu. Vodimo raspravu hoćemo li dvaput ili triput odvoziti-da, i to treba pitati ljude, ali poanta je zagrebačkog poimanja otpada. Je li otpad za nas pitanje ogromnog izvora energije, nešto što je podloga za velike uštede u ovome gradu ili ćemo se zadovoljiti s tim da smo postigli konsenzus oko odvoza otpada. Ja uvijek potičem stručnu raspravu, jer principijelno mislim da glava svakog projekta treba biti osoba, tim koji razumije kontekst i razumije upotrebu otpada u današnjem svijetu i zbog toga aposolutno podržavam i ovaj današnji simpozij. Budite uvjereni, kad imate glavu, imate i sve ostale stavke koje funkcioniraju. Kultura odvajanja otpada-netko je njeguje više, netko manje, ali nam treba politika koja potiče tu kulturu. Mijenjanje u glavama ljudi koncepciju postupanja prema otpadu- sve je to dio politike koje mora najvećim dijelom sažimati vaše preporuke, a koja se mora početi provoditi", istaknuo je predsjednik Mikulić te dodao kako Zagreb za provedbom konkretnih planova i rješenja, ali još više grca za dugoročnim projektima koji pokazuju ozbiljnost i gledanje na otpad kao uloga u isplativu i prije svega budućnost održavanja naše okoline.

Pokrovitelj simpozija je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a organizatori su Grad Zagreb, Zagrebački holding, zagrebački Geotehnički fakultet, ISWA i HUGO (Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom).