Veleposlanik Islamske Republike Iran posjetio predsjednika Gradske skupštine

30.10.2012.
Veleposlanik Islamske Republike Iran posjetio predsjednika Gradske skupštine

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić primio je jučer, 29. listopada 2012., veleposlanika Islamske Republike Iran NJ. E. Mohsena Sharifa Khodaeija. Sastanku je prisustvovao i Abdoul Hossein Hassan Nezhad, savjetnik u iranskom veleposlanstvu.
Glavni grad Teheran, političko, kulturološko, ekonomsko i industrijsko središte zemlje, veleposlanik je predstavio kao „specifičan grad velikih mogućnosti, ali i specifičnih problema“.
Najveći je prednost Teherana njegova čistoća za koju je 2009. dobio status „grada uzorne čistoće“. Međutim, velik broj automobila onečišćuje zrak. S obzirom na to da su najveći iranski potencijali nafta i prirodni zemni plin, ujedno temelji njegova gospodarstva, ne čudi toliki automobilski promet, rekao je veleposlanik.
Uz javni prijevoz, jedan od prioriteta su im i obnovljivi izvori energije. Obje teme su dobra osnova za razmjenu iskustava i suradnju na relaciji Zagreb – Teheran, naglasio je NJ. E. Mohsen Sharif Khodaei.

Predstavio je i gradsko vijeće grada Teherana (sastavljeno od 15 članova koji između sebe biraju gradonačelnika). Biti uspješan teheranski gradonačelnik znači i napredovanje u državnoj politici, istaknuo je cijenjeni gost. Naime, predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad, prije predsjedničkog mandata, obnašao je dužnost gradonačelnika Teherana.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba zahvalio je na posjetu te je podsjetio da je Iran prvi od azijsko-muslimanskih zemalja priznao Hrvatsku. Budući da je diplomirao fiziku, posebno su ga se dojmila velika sredstava koja se ulažu u razvoj fizike te izniman doprinos iranskih fizičara teoriji struna.

Predstavio je gostima Zagreb s gospodarsko-političko-kulturnog aspekta te izrazio spremnost na suradnju i razmjenu iskustava sa željom da neki od spomenutih projekata zajednički ostvare. Zahvalio je na pozivu za uzvratni posjet Teheranu.