U Gradskoj skupštini Grada Zagreba potpisana Deklaracija mira, nenasilja i poštivanja

01.06.2012.
U Gradskoj skupštini Grada Zagreba potpisana Deklaracija mira, nenasilja i poštivanja

Na inicijativu predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Davora Bernardića, u petak su u Gradskoj skupštini predstavnici 26 zavičajnih udruga, Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i Vijeća učenika Grada Zagreb, pod koordinacijom Udruge studenata grada Splita i Savjeta mladih Grada Zagreba, potpisali Deklaraciju mira, nenasilja i poštivanja različitosti.

Deklaracija je nastala nakon što je predsjednik Gradske skupštine u ožujku pozvao predstavnike Udruge studenata Grada Splita, koji su priopćenjem za javnost reagirali na napad na dvojicu studenata iz Dalmacije i istaknuli kako se u Zagrebu više ne osjećaju sigurnima.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba mladima je dao podršku u borbi protiv nasilja i provođenju zamišljenog projekta, koji će kao dugoročna akcija obuhvatiti cjelokupnu javnost. Istaknuo je kako je ova inicijativa iznimno važna te kako će Skupština i dalje nastaviti poticati sve nadležne institucije i gradske urede da se što više aktiviraju oko donošenja i provedbe programa borbe protiv nasilja i nasilničkog ponašanja. Spomenuo je i Nagradu Luka Ritz koju Gradska skupština dodjeljuje mladim ljudima koji su se istaknuli u promicanju tolerancije i života bez nasilja.

Predsjednica Savjeta mladih Grada Zagreba Olga Plazibat naglasila je kako je osnovni cilj tog zajedničkog projekta doprijeti do javnosti, te osvijestiti postojanje spomenutog problema međuregionalne netrpeljivosti i nasilničkog ponašanja. Predsjednik Udruge studenata Grada Splita Luka Štambuk je u u ime studenata ukratko predstavio Projekt borbe protiv nasilja među mladima, koji je izradila Udruga. Predviđene faze projekta su potpisivanje Deklaracije, organizacija tribine, radionice u osnovnim i srednjim školama, sportska događanja, koncert, provedba medijske kampanje nenasilja.