Tradicionalni svečani prijem za predstavnike udruga osoba s invaliditetom

02.12.2016.
Tradicionalni svečani prijem za predstavnike udruga osoba s invaliditetomU povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Staroj gradskoj vijećnici, održan je tradicionalni svečani prijem za predstavnike udruga osoba s invaliditetom. Domaćin druženja bio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić.

„Ponosan sam što Grad Zagreb prednjači u mobilnosti. Mobilnost i pristupačnost jedni su od osnovnih preduvjeta za uključivanje osoba s invaliditetom u svakodnevnicu te su osnovne pretpostavke po kojima se osoba s invaliditetom može znatno lakše uključiti u zajednicu i društvo. Pa ipak, uvijek može biti bolje. Danas nema tabu tema. Razgovarat ćemo o svemu što još priječi osobe s invaliditetom u ostvarivanju jednakih prava. Ono što možemo naučiti od osoba s invaliditetom i prihvatiti kao osnovnu premisu djelovanja u zajednici je da nema nepremostive prepreke“, rekao je u uvodu predsjednik Gradske skupštine.

„Grad Zagreb je naš partner. Niti jedna vrata, ni ona Gradske skupštine, ni gradskih ureda, nikad za nas nisu bila zatvorena. Zbog toga je Grad Zagreb za osobe s invaliditetom, grad u kojem se ne osjećamo diskriminirano i izolirano, a možemo s ponosom reći da prednjačimo i pred daleko bogatijim gradovima Europe. Pa ipak, još uvijek je jedan od glavnih problema osoba s invaliditetom mala stopa zapošljavanja. Osnovni preduvjet istinske samostalnosti, naravno da je financijska neovisnost i o tome, između ostalog, želimo danas razgovarati“, naglasila je Marica Mirić, članica predsjedništva Zajednice saveza osoba s invaliditetom – SOIH.

Uz predsjednika Gradske skupštine, druženju su nazočili: savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Branka Meić Salie, Marica Mirić, članica predsjedništva Zajednice saveza osoba s invaliditetom - SOIH, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, gradski zastupnici, predstavnici gradskih ureda i predstavnici udruga osoba s invaliditetom.