Tradicionalni razgovor i prijem Udruga osoba s invaliditetom u Gradskoj skupštini Grada Zagreba

04.12.2012.
Tradicionalni razgovor i prijem Udruga osoba s invaliditetom u Gradskoj skupštini Grada Zagreba

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom – 3. prosinca, održan je tradicionalni razgovor i prijam u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Susret je otvorio domaćin predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić.
„Zadatak svakog pojedinca je društvo jednakih šansi, grad jednakih šansi. Jednako tako, temelj svakog javnog posla, politike prije svega, trebala bi biti solidarnost. Osobama s invaliditetom trebamo ponajprije omogućiti zapošljavanje jer osoba ima jednake šanse u društvu tek kad može realizirati svoje profesionalne ambicije. Dostupnost institucija osobama s invaliditetom neophodna je, a uskoro će i Stara gradska vijećnica, osigurati mogućnost pristupa dvoranama na prvom katu ugradnjom platforme i dizala za invalide. Ne smijemo zaboraviti ni sportske uspjehe paraolimpijaca koji gotovo svakodnevno pomiču granice mogućega.“, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.


Gradonačelnik se osvrnuo na dosadašnju dobru suradnju gradske uprave i udruga, ali i činjenicu da je Grad Zagreb na 2. mjestu od 2000 gradova po mobilnosti. Ipak nema mjesta opuštanju, čeka nas puno posla jer „ovu titulu teže je obraniti, nego osvojiti“, istaknuo je gradonačelnik.


Sastanku su nazočile potpredsjednice Gradske skupštine Danira Bilić i Morana Paliković Gruden, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna, predsjednik Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš i predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida Jozefina Kranjčec.
Nakon pozdravnih govora, na red su došli gosti, predstavnici udruga.
Dopredsjednik Društva distrofičara Zagreba Branko Bizjak složio se da je Grad Zagreb doista puno učinio za osobe s invaliditetom, ali još uvijek nema najavljenih rampi kojima bi se omogućio nesmetani ulazak osobama s invaliditetom u gradske tramvaje i autobuse te upozorio da se gradski autoprijevoz za invalide gotovo nikad ne može dobiti jer je rezerviran za udruge ili druga organizirana događanja.
Predsjednica Udruge za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja „Svitanje“ Ivana Koštan-Pintarić upozorila je na činjenicu da su osobe sa psihotičnim poremećajima vrlo često hendikepirane jer ne mogu izdržati sve veći pritisak na radnom mjestu na otvorenom tržištu i trebaju im programi u zaštitnim radionicama koje naši propisi predviđaju, a koji se nažalost ne provode. Jednako tako depresija će uskoro biti psihičko oboljenje od kojeg obolijeva najviše ljudi, a još uvijek se takva vrsta hendikepa nije izjednačila s fizičkim invaliditetom.

Izvršna direktorica Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba Mirjana Juriša zatražila je pomoć u nastojanjima da se domovi za starije i nemoćne Grada Zagreba učine pristupačnijima gluhim osobama starije životne dobi. Naime, od 350 gluhih osoba starijih od 70 godina velik je broj onih koji su samci i podstanari, a domovi ih ne žele primiti. Predložila je rezervaciju dijela kapaciteta postojećih domova upravo za gluhe osobe jer je to i preporuka struke, s obzirom na to da se gluhe osobe najbolje osjećaju i najbolje su informirani upravo u društvu sebi jednakih.
Član Društva distrofičara Zagreba predložio je osnivanje suvenirnice u kojoj bi se prodavali radovi članova udruga te tako osigurala dodatna sredstva jer je njegovo Društvo ostalo bez radnog terapeuta, a možda će morati dati otkaz i fizioterapeutu jer nemaju dovoljno sredstava za njegovu plaću.
Milan Ožegović, predsjednik Društva tjelesnih invalida, i Josip Držaić, ravnatelj Ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem, pohvalili su suradnju Grada i udruga, a posebno su istaknuli da je i ove godine planiran jednak iznos sredstava u ovom području unatoč ekonomskoj krizi.

Sandra Bodakoš, predsjednica Društva multiple skleroze Grada Zagreba, zahvalila je na pruženim mogućnostima zahvaljujući kojima se ona i članovi njene udruge ne osjećaju kao suvišni teret društvu.

Predsjednik Gradske skupštine je najavio da će pratiti aktivno i s posebnom pozornošću realizaciju svih projekata koji će pridonijeti poboljšanju i rješavanju svih navedenih prepreka i problema, a gradonačelnik je zakazao sastanak na kojem će se pokušati riješiti barem problemi koji se odnose na dodjelu gradskih stanova i prostora.