Svjetski dan srca

29.09.2019.
Svjetski dan srca


Na Trgu bana Josipa Jelačića obilježen je Svjetski dan srca pod sloganom “Budi heroj srca - obećaj”.Ovogodišnja kampanja povodom Dana srca usmjerena je na poticanje svih ljudi da jednostavnim obećanjima postanu heroji srca. Svatko od nas može postati herojem srca tako što će obećati:
  • Svojoj obitelji da će kuhati i jesti zdravije, više vježbati i prestati pušiti
  • Svojoj djeci da će im pomoći u tome da budu aktivnija i da kažu NE pušenju
  • Da će kao zdravstveni djelatnici pomoći svojim pacijentima u tome da prestanu pušiti i smanje razine kolesterola te postanu svjesniji svih uzročnika kardiovaskularnih bolesti

"Prevencija i ponajprije prevencija. Većina nije ni svjesna da malom promjenom životnih navika, prehranom, tjelesnom aktivnošću i prestankom pušenja može poboljšati zdravlje srca. Prvi korak ka brizi za svoje zdravlje je najteži, ali herojski jer spašava život", poručio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba prof.dr.sc. Drago Prgomet.

Da je riječ o najvažnijem i najsnažnijem mišiću u našem tijelu ne treba niti govoriti jer, kao što svi znamo, srce je to koje nas drži na životu i omogućuje rad svih ostalih organa i dijelova našeg tijela.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od bolesti srca i krvnih žila u svijetu godišnje umire oko 17.9 milijuna ljudi, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. Prema podacima za 2018. godinu, u Hrvatskoj su od kardiovaskularnih bolesti umrle 23 048 osobe, što čini 43,7% od ukupnog broja umrlih, dakle gotovo polovicu! Tako su u toj godini upravo kardiovaskularne bolesti odnijele 49% života žena (13 093) te 38,3% muškaraca (9 955).