SVEČANOST DODJELE NAGRADE "LUKA RITZ - NASILJE NIJE HRABROST"

16.11.2019.
SVEČANOST DODJELE NAGRADE "LUKA RITZ - NASILJE NIJE HRABROST"U Staroj gradskoj vijećnici, u povodu Međunarodnog dana tolerancije održana je svečanost dodjele Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost. Nagrada se dodjeljuje učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola Grada Zagreba te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.
U prepunoj dvorani podršku dobitnicima dali su i roditelji tragično preminulog Luke Ritza, Suzana i Reno Ritz.
 


U pozdravnom govoru izaslanica gradonačelnika i zamjenica gradonačelnika prof.dr.sc.Jelena Pavičić Vukičević naglasila je: "Tolerancija podrazumijeva prihvatiti i dopustiti različitosti. Toleranciju je potrebno usađivati u dječja srca jer djeca upijaju i uče razmišljanja svojih roditelja, uče u školama, uče od svoje okoline, uče sa svojim vršnjacima. Posebno zahvaljujem svim učenicama i učenicima osnovnih i srednjih škola koji se aktivno uključuju u izgradnju društva temeljenu na solidarnosti i prihvaćanju. Također, svi mi koji promišljamo o dobrobiti društva moramo ustrajno prenositi poruku, učiti djecu da različitosti obogaćuju bez uništavanja našeg vlastitog identiteta"."Ako smo vjernici, onda znamo da nas je Bog stvorio na svoju sliku i priliku i učinio nas jednakima bez obzira na vjeru, nacionalnost, spol, boju kože gdje smo dužni ocjenjivati jedni druge po vrijednosti naših karaktera, a ne po tome komu ili čemu pripadamo. Ako nismo vjernici, a živimo u Europi, zemlji liberalne demokracije, onda neka nam na umu budu tri poruke: sloboda, jednakost i bratstvo. Učimo jedni druge, prije svega, učimo mlade da se vlastiti stavovi brane činjenicama, argumentima, a ne svađom, verbalnom prijetnjom, šakama, bejzbol palicama. Poštovanje je temelj za opstanak našeg društva i naše civilizacije. Danas smo ispratili na kadišu Branka Lustiga. On je proživio bol koju rijetko tko u životu proživi: koncentracijski logor, smrt roditelja. On svoju patnju nije pretvorio u zlo. Nije pretvorio u očaj. Pretvorio ju je u snagu, pretvorio ju je u najveća filmska ostvarenja čovječanstva. Svojim radom i ostvarenjima zadužio je židovski narod, Hrvatsku kao svoju domovinu i cijelo čovječanstvo. Dragi Suzana i Reno i vi ste svoju patnju pretvorili u snagu kojom ste svijetu pokazali sve vrijednosti vašeg djeteta, dobrog djeteta koje ste vi tako odgojili. Svoju patnju niste pretvorili u očaj i depresiju već u snagu kojom ste svima pokazali da se vrijedi boriti za toleranciju i poštovanje. Pretvorili ste je u projekt podržan od zajednice, društva, Grada Zagreba, Vlade RH, a kojim prepoznajemo mlade ljude koji slijede ono što je živio vaš Luka. Čestitam svim dosadašnjim dobitnicima. Čestitiam ovogodišnjim dobitnicima. Bilo je teško donijeti odluku, svi nominirani su bili sjajni. Nijanse su odlučivale, ali je odluka donešena jednoglasno. Čestitam!", rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba prof.dr.sc. Drago Prgomet. 

 i

Gradska skupština Grada Zagreba, na 27. sjednici, 19. rujna 2019., donijela je Zaključak o dodjeli Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost kojim se u znak javnog priznanja dodjeljuje Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost Niki Radujkoviću, učeniku Osnovne škole "Dr. Ivan Merz" priznanjem i novčanom nagradom.

U obrazloženju stoji: "Postiže iznimne školske rezultate i nekoliko je puta proglašavan učenikom polugodišta ili školske godine. Ističe se raznovrsnošću interesa i uspjesima na obrazovnom području te u sportu i glazbi.

Član je Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu koji zastupaju djecu u stručnim raspravama te podižu svijest o dječjim pravima. Potaknut problemima djevojčice kojoj su se zbog teškoća čitanja izrugivali njezini vršnjaci, uime Mreže mladih savjetnika predložio je suradnju s Nacionalnom kampanjom za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati!". Na njegov su prijedlog članovi Mreže snimili film o teškoćama čitanja kako bi informirali širu javnost o tom problemu te je potaknuli na pomoć djeci. Film će se prikazivati u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske.

S udrugom Kaooosss surađivao je u snimanju kratkog filma koji je nagrađen kao najbolji film na državnoj razini na natječaju Foruma za slobodu odgoja "Oboji svijet bojama tolerancije".

Također, među prvima je sudjelovao u pružanju pomoći dječaku iz Sirije u procesu integracije u njihov razred, a ubrzo su se priključili i ostali učenici. Iz nesebične podrške dječaku u tim teškim trenucima razvilo se prijateljstvo, a dječak je postao uspješan učenik koji je uz pomoć razrednih kolega svladao brojne prepreke.

Niko niže uspjehe i u sportu. Član je mlade nogometne reprezentacije U-15, a zapažene rezultate postiže i u trčanju. Uza sve školske i izvanškolske obveze, Niko i svira u školskom bendu. Bend je također aktivan u prevenciji vršnjačkog nasilja i zlostavljanja te je zajedno s učiteljima podržao program "Stop nasilju među djecom".

Zbog svestranosti, empatije i osjetljivosti za najugroženije te sluha za sprječavanje i preveniranje konfliktnih situacija omiljen je ne samo u razrednom kolektivu već i u školskom kolektivu".

"Hvala svima koji su me poticali. Svojim proektima nastojali smo promicati prava djece, biti njihov glas. Nadam se da smo uspjeli. Želio bih poručiti svojim vršnjacima da se osvrnu oko sebe i pomognu onima kojima mogu, a kojima je pomoć potrebna. Nekad je dovoljna samo jedna lijepa riječ", rekao je Niko.Gradska skupština Grada Zagreba, na 27. sjednici, 19. rujna 2019., donijela je Zaključak o dodjeli Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost kojim se u znak javnog priznanja dodjeljuje Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost Matiji Ostoiću, učeniku Industrijske strojarske škole priznanjem i novčanom nagradom.

U obrazloženju stoji: "Vrlo dobar je učenik koji se školuje za zanimanje CNC operater. Svojim radom u nastavnom procesu i uzornim vladanjem tijekom obrazovanja krajem 2018. dobio je mogućnost sudjelovanja u programu mobilnosti Erasmus+ u Toulouseu u Francuskoj. Sudjelovanje u tom programu omogućilo mu je ne samo razvoj profesionalnih vještina već i osnaživanje na osobnoj razini.

Redovito sudjeluje u promociji Industrijske strojarske škole na manifestacijama "Dojdi osmaš, Zagreb te zove!" i Zagrebački obrtnički sajam.

Matija aktivno sudjeluje u izradi i diseminaciji videa i drugih sadržaja koji preveniraju vršnjačko nasilje i nasilje na internetu te promiču rodnu ravnopravnost i toleranciju.

Sudjelovao je u projektu "Budi muško, mijenjaj pravila!" koji je ostvaren u suradnji s organizacijom Status M. Osmislio je i snimio videouradak o tom projektu za koji je dobio nagradu Foruma za slobodu odgoja. Videouradak ima brojne preglede na kanalu Industrijske strojarske škole na YouTubeu, a prikazan je i u gradskim knjižnicama diljem Hrvatske. Video je zahvaljujući Matiji dostupan i široj zajednici na CARNET-ovu Portalu za škole.

Aktivno je sudjelovao u pripremi pitanja i izradi videosadržaja za webinar "Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji internet počinje s tobom" koji je Industrijska strojarska škola pripremila i održala u suradnji s Gimnazijom "Vukovar" za više od 60 strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske. Više od 2000 sudionika webinara učilo je o stvaranju, poštovanju i povezivanju kako bi internet učinili boljim mjestom, bez virtualnog zlostavljanja. Matija je posebno zaslužan za video "Pet pravila za sigurniji internet" koji je objavljen i na službenoj stranici Centra za sigurniji internet.

Matijin doprinos podizanju svijesti o prevenciji i suzbijanju nasilja nadilazi okvire Industrijske strojarske škole te ima odjeke i u lokalnoj zajednici koja prepoznaje napore takvih iznimnih pojedinaca".

"Iako sam pripremio poveći tekst, neću ponavljati već izrečeno. Ovim putem želio bih se zahvaliti mojoj profesorici mentorici, mojoj razrednici i Industrijskoj školi te svim profesorima koji su mi također pomagali", rekao je Matija.