Svečani prijem povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

11.12.2018.
Svečani prijem povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana za osobe s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić tradicionalno je primio predstavnike zagrebačkih udruga osoba s invaliditetom u Staroj gradskoj vijećnici. Uz predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, prijemu su nazočili i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, Marica Mihalić iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, tajnica Gradske skupštine Grada Zagreba Mirjana Lichtner Kristić te pročelnici gradskih ureda, pomoćnici pročelnika i gradski zastupnici.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se od 1993. godine, kada je 3. prosinca Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s porukom da osobe s invaliditetom trebaju uživati sva ljudska prava i sudjelovati u životu zajednice.
Grad Zagreb, od 2003. godine sustavno provodi mjere i aktivnosti za unaprjeđivanje kvalitete života osoba s invaliditetom, sukladno strateškim dokumentima. Trenutno je na snazi Zagrebačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom (2016. – 2020.) koja promovira potpunu integraciju osoba s invaliditetom u sva važna životna područja, a koja je usklađena s Konvencijom UN-a o zaštiti prava osoba s invaliditetom. Koordinacija i provođenje mjera i aktivnosti u nadležnosti je Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s Povjerenstvom Grada Zagreba za osobe s invaliditetom.

Predsjednik Gradske skupštine istaknuo je da su udruge najpozvanije da stalno propituju i pronalaze najbolja rješenja za mnoga pitanja i probleme vezane za unapređenje profesionalne rehabilitacije i poticanje zapošljavanja. 


Pohvalio je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koji sustavno provodi razne mjere i aktivnosti za unaprjeđivanje kvalitete života osoba s invaliditetom i zahvalio jer su otvoreni  za probleme osoba s invaliditetom te napomenuo Gradska skupština Grada Zagreba putem svojih mehanizama, odnosno donošenjem odluka i strategija čini sve kako bi se njihov život olakšao i njihova ograničenja bila što manja.