SVEČANI PRIJAM RATNIH ZAPOVJEDNIKA ZAGREBAČKIH RATNIH POSTROJBI I PREDSTAVNIKA UDRUGA IZ DOMOVINSKOG RATA

30.05.2018.
SVEČANI PRIJAM RATNIH ZAPOVJEDNIKA ZAGREBAČKIH RATNIH POSTROJBI I PREDSTAVNIKA UDRUGA IZ DOMOVINSKOG RATAU povodu Dana branitelja Grada Zagreba, 30. svibnja, u palači Dverce održan je svečani prijam ratnih zapovjednika zagrebačkih ratnih postrojbi i predstavnika udruga iz Domovinskog rata kojem je kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Gordana Jandrokovića nazočio i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.

- Zajedno sa svima ovdje prisutnima, danas se na Dan branitelja Grada Zagreba s posebnim poštovanjem prisjećamo svih onih koji su u Domovinskom ratu branili i stvarali Hrvatsku, svih vas, vaših suboraca, koji ste se devedesetih godina mladi i u trapericama, s vjerom i ponosom, odlučno i hrabro priključili postrojbama te krenuli u borbu za svoju domovinu.

Vi ste obranili Hrvatsku, vi ste je oslobodili i vi ste je gradili. Da nije bilo hrvatske policije i hrvatske vojske, ne bi bilo ni Hrvatske. Pokazali ste kako se voli domovina. Neki od vas nisu dočekali slobodnu Hrvatsku. Njihovu žrtvu uvijek ćemo pamtiti.

Ipak, posebno danas ističem više od 60.000 Zagrepčana koji su sudjelovali u Domovinskom ratu na svim bojištima Hrvatske – od Vukovara do Dubrovnika. Vaša se žrtva, dok je hrvatskog imena, neće zaboraviti. S neizmjernom tugom i ponosom, ali i posebnim poštovanjem, uvijek ćemo se sjećati i 759 poginulih i više tisuća ranjenih zagrebačkih branitelja koji su svojom žrtvom obranili slobodu našega grada i Republike Hrvatske.

Svaka žrtva, i ona najmanja, zadužila nas je da kao pojedinci, ali i kao društvo u cjelini, nastavimo njegovati vrijednosti na kojima je nastala samostalna i slobodna Hrvatska, a to su zajedništvo, ponos, domoljublje i odvažnost onda kada je najteže. Hvala zagrebačkim braniteljima za svu hrabrost i umijeće vođenja vojnih operacija, za domoljublje, za čast i ugled hrvatske vojske i policije koje ste stvarali.

Posebno se ponosimo temeljima na kojima se gradila i još uvijek se gradi naša Hrvatska, naš Zagreb. U čast onih koji više nisu s nama, dužnost nam je nastaviti njihovu borbu, činiti ovaj grad i ovu državu svakim danom sve boljim mjestom za život, kako bi naša djeca imala bolju budućnost – istaknuo je u svom govoru predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić, izražavajući posebno duboku sućut i zahvalnost obiteljima poginulih branitelja.