SVEČANI ČIN PRISEGE SUDACA POROTNIKA ŽUPANIJSKOG SUDA U ZAGREBU

03.12.2019.
SVEČANI ČIN PRISEGE SUDACA POROTNIKA ŽUPANIJSKOG SUDA U ZAGREBUU Staroj gradskoj vijećnici održana je svečana prisega sudaca porotnika Županijskog suda u Zagrebu. 

Prije same prisege nazočnima se obratio predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba prof. dr. sc. Drago Prgomet: "Sve vas buduće suce porotnike srdačno pozdravljam. Kada ste odlučili prihvatiti ovu dužnost i postati dio pravosudnog sustava Republike Hrvatske, pretpostavljam da ste svjesni obaveze koju imate i ne baš tako laku i jednostavnu dužnost u kreiranju pravde pogotovo u jednom sustavu koji je često na meti kritika i dužnosnika i običnih građana. Često su te kritike posljedica nerazumijevanja načina na koji funkcionira pravosuđe. Ponekad su kritike, moramo biti iskreni, temeljene na činjenicama. Nijedna djelatnost nije izuzeta od toga. Vjerujem da je i jedan od razloga vašeg angažmana, nastojanje poboljšanja tog sustava. Postupak izbora i način imenovanja sudaca porotnika je ujedno i pokazatelj značaja koju suci porotnici imaju kao dio pravosudnog sustava aktivnim sudjelovanjem u sudskim postupcima, donošenju odluka i izricanju sankcija, te kao spona između pravnog znanja temeljenog na zakonima i onoga iskustvenoga. Uvjeren sam da ste svojim poštenjem, ugledom u društvu i životnim iskustvom odabrani i predloženi za ovu časnu i odgovornu dužnost kako biste savjesno i nepristrano pomogli profesionalnim sucima kod odlučivanja i donošenja odluka o sudbinama ljudi koje mogu u značajnoj mjeri promijeniti njihov, ali i životne puteve njihovih obitelji te zaštiti integritet i druga prava osoba o kojima odlučujete. Časna i odgovorna dužnost na koju ste predloženi neka je na čast vama i vašim obiteljima, vašim prijateljima te u skladu sa zakonom i iskazanim povjerenjem obavljajte svoju dužnost".

Novoimenovanim sucima obratila se i sutkinju Erna Dražančić, zamjenica predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, predsjednica Odjela sudaca istrage i predsjednica Odjela sudaca istrage nadležnog za predmete USKOK-a: "U ime predsjednika Županijskog suda u Zagrebu ja vam iskreno čestitam na vašem imenovanju i sudjelovanju u radu našeg suda. Sud ne može normalno funkcionirati bez sudaca porotnika jer po zakonu suci porotnici moraju sudjelovati u kaznenim predmetima i to u vijećima koje se sastoje od jednog suca i dva suca porotnika te u određenim predmetima kada se radi o kaznama dugotrajnog zatvora, dakle u vijećima koje se sastoje od dva profesionalna suca i tri suca porotnika. Vaša pozicija u postupku je ravnopravna. Vi ćete biti glas naroda. Glas javnosti. Oni koji unose mišljenje građana u konkretan kazneni predmet te sudjelovati u donošenju odluka koje se tiču osnovnih i temeljnih ljudskih prava i sloboda. Vaša uloga je doista značajna. Nemojte ju ni na koji način podcijeniti. U svom radu morate biti nepristrani, ne dozvoliti nikome da utječe na vas. Suci laici zapravo mogu nadglasati suce profesionalce. Tu je vaša odgovornost, vaša težina i vaša snaga. Želim vam da u svom radu budete nepristrani, samostalni, da koristite svoje znanje i životno iskustvo koje imate. Zbog toga ste i izabrani na ovu časnu i vrlo odgovornu dužnost. Želim vam puno uspjeha!"

U ime novoimenovanih sudaca na iskazanom povjerenju zahvalio se Vinko Lugonjić.

Prisezi su nazočile: prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, Dianora Kobia Lulić, zamjenica pročelnice Stručne službe gradonačelnika, Mirjana Lichtner Kristić, pročelnica Stručne službe Gradske skupštine Grada Zagreba i Natalija Horvat, viša stručna savjetnica za poslove Kabineta predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba.