Svečana sjednica Skupštine Matice umirovljenika Hrvatske

12.12.2012.
Svečana sjednica Skupštine Matice umirovljenika Hrvatske

Danas je održana svečana sjednica Skupštine Matice umirovljenika Hrvatske na kojoj je predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić naglasio da je Matica umirovljenika najbrojnija umirovljenička organizacija u Hrvatskoj s više od 270.000 članova. „Godina 2012. proglašena je Europskom godinom aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti,“ – rekao je Davor Bernardić. Njemačka i općenito Europa, kao regije starog stanovništva, iskoristile su taj skriveni potencijal i prilagodile se novim uvjetima. Pozdravio je i ministra rada Miranda Mrsića i rekao da istinski vjeruje u uspjeh njegove reforme. Na kraju je svima čestitao dolazeće blagdane.

Ministar rada Mirando Mrsić bi želio da oni koji primaju mirovine budu aktivniji u politici i sudjeluju u mirovinskim reformama. Najavio je izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju i izradu dvaju posebnih zakona za 1. i 2. Mirovinski stup. „Iduća godina će biti teška, ali mirovine će se isplaćivati. Vjerujem da će se popraviti omjer mirovina i prosječne plaće boljom gospodarskom aktivnošću države“ – rekao je ministar M. Mrsić. Umirovljenici moraju biti subjekt odlučivanja, a ne objekt politike.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja je izjavio da je malo takvih organizacija civilnog društva kao što je Matica koje imaju 65 godina. „Pitanje mirovina ne može bit financijsko-gospodarsko pitanje, nego pravno i političko. Ne može se postavljati pitanje je li mirovinski sustav održiv.“

Svečanoj sjednici je prisustvovao i zamjenik ministar rada Božidar Štubelj.