Svečana sjednica Senata u povodu Dana Sveučilišta

05.11.2012.
Svečana sjednica Senata u povodu Dana Sveučilišta

U sklopu svečane sjednice održane na Pravnom fakultetu, dodijeljena su počasna zvanja professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, nagrade Fran Bošnjaković istaknutim stručnjacima za postignute znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke, prijenos znanja te odgoj mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu.

Također su dodijeljene Nagrade Andrija Mohorovičić za ostvarene znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke te prijenos znanja i odgoj mladih stručnjaka u području prirodnih znanosti. Kao i nagrade za najbolji e-kolegij na Sveučilištu u Zagrebu u akademskoj godini 2011./2012. kao i posebna priznanja studentima i profesorima.

Dies Academicus okupio je na početku 344. akademske godine predstavnike hrvatske akademske zajednice i političkih institucija. "Sveučilište u Zagrebu ima obvezu i zadaću obrazovati visoko profesionalne akademske građane, ali to nije moguće bez naglaska na njihovoj društvenoj odgovornosti i zato sveučilište mora raditi po visokim moralnim standardima i njegovati ih", poručio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Prisutnima su se obratili: predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, Ankica Marinović, posebna izaslanica predsjednika Republike, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić.

 "Uspjesi hrvatskih znanstvenika na europskom i svjetskom planu iznimni su, to je područje u kojem se priznaje samo jedan kriterij – visoka kvaliteta. Znanost je tako ono čime doprinosimo međunarodnoj afirmaciji naše zemlje diljem svijeta. U tome je Vaš doprinos, uvaženi dobitnici nagradai, neosporno velik.", rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.