Svečana sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba u povodu Dana Grada Zagreba 31. svibnja i blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata

31.05.2018.
Svečana sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba u povodu Dana Grada Zagreba 31. svibnja i blagdana Majke Božje od Kamenitih vrataU Staroj gradskoj vijećnici u prigodi Dana grada Zagreba, održana je svečana sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, na kojoj su dodijeljene nagrade grada Zagreba građanima Grada Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada Zagreba, radnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana i drugim pravnim osobama za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života u Gradu Zagrebu.

Također je dodijeljena i Nagrada Zagrepčanka godine koja se dodjeljuje građankama Grada Zagreba koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu s gospodarstvenog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta.

Sjednici su, uz predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andriju Mikulića i gradske zastupnike, prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, akademik Zvonko Kusić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ljubica Lukačić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damia Mikuljan, zamjenice gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić te mnogi drugi uzvanici i gosti.

Domaćin svečanosti, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić u svom govoru istaknuo je da je Zagreb grad srdačnih ljudi, snažnog identiteta, bogate tradicije i kulture:

- U Zagrebu svatko može pronaći svoj dom i svoju budućnost. Po svojoj razvijenosti daleko je iznad hrvatskog prosjeka. Međutim, želim i moram kao predsjednik ovog gradskog parlamenta naglasiti da su temeljni problemi ovoga grada predugo problemi, i da u budućnosti oko glavnih odrednica razvoja, pitanja prometa, infrastrukture i otpada trebamo brže i učinkovitije nalaziti rješenja.
U ovoj Staroj gradskoj vijećnici, domu parlamentarne demokracije i struke, stvarali su se i stvaraju se uvjeti te donose odluke za kvalitetniji život građana Grada Zagreba. Zato sam neizmjerno sretan što drugi put imam čast biti predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, drugog parlamenta Hrvatske.
Sretan sam i što sam kao gradski zastupnik sudjelovao u donošenju mnogih odluka koje su donijele nova rješenja, novi napredak i u tehnološkom i demokratskom smislu. Još na početku mandata rekao sam da ću približiti Gradsku skupštinu građanima ovoga grada i vidim, vjerujem, da sam u tome uspio – rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba te na kraju čestitao svima Dan Grada Zagreba i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, te svim dobitnicima najviših gradskih priznanja zahvalio na njihovu doprinosu, sa željom da svojim djelima i dalje oplemenjuju život Zagreba i Hrvatske.Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić  također je pozdravio sve koji su došli na tradicionalnu dodjelu javnih priznanja Grada Zagreba te naglasio da je ponosan na sve ono što se zajedničkim snagama postiglo proteklih godina.

Grad po mjeri čovjeka, metropola po mjerilima Europe, dovoljno malena da  pruža osjećaj doma i dovoljno velika da ponudi sadržaje velegrada… Sve to naš Zagreb čini jedinstvenim i posebnim.   
I  turisti koji nas svakodnevno posjećuju, ali i naši novi sugrađani koji u sve većem broju, iz mnogo razvijenijih država u Zagreb doseljavaju i taj šarm prepoznaju.
Svojom stoljetnom tradicijom, bogatom kulturno-povijesnom baštinom, bogomdanim prirodnim ljepotama i ljudima velikog srca i nepokolebljive volje  Zagreb se nametnuo kao središte kulture, obrazovanja, umjetnosti, biznisa, turizma i rekao bih, humanosti, čovječnosti. U protekloj smo godini realizirali brojne projekte koji su podignuli kvalitetu življenja naših sugrađana i Zagreb učinili ljepšim i naprednijim. Posebno smo ponosni na naše socijalne mjere i demografsku politiku te poticanje naših mladih da svoju budućnost grade i potpuno se realiziraju u našem gradu. To činimo kroz razne mjere poput stanogradnje, ulaganja u inovativnost i razvoj poduzetništva, subvencije i druge mjere. O našim uspjesima najbolje govori pad nezaposlenosti, gospodarski rast u odnosu na ostatak zemlje. Želimo da Zagreb bude primjer drugima ali i odgovoran poticatelj razvoja ostatka naše zemlje.
Posebno je zahvalio svima u Gradskoj skupštini na doprinosu u svemu što je učinjeno u proteklih godinu dana, Zagrepčanima na povjerenju te svim sugrađankama i sugrađanima čestitao sretan Dan Grada i zaželio puno obiteljskog sklada, blagostanja i zdravlja sa željom da se zajedno realizira poneki projekt.
  
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svom govoru također je čestitao Dan grada svim građanima Grada Zagreba te naglasio da Vlada RH s Gradom Zagrebom ima izvrsnu suradnju te da se sinergijom zajedničkih napora svih dijelova Hrvatske mogu ostvariti dobri rezultati. Naglasio je velika turistička, sportska i znanstvena postignuća Grada Zagreba kao europske i hrvatske metropole, u kojem se vodi računa o svim segmentima koji su potrebni za život Grada Zagreba. Kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske istaknuo je da će nastaviti razvijati partnerstvo i suradnju sa svim službama Grada Zagreba jer sve što je od interesa za Grad Zagreb je i u interesu Republike Hrvatske, budući da u Zagrebu živi skoro petina građana Republike Hrvatske.U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu, Nagradu Grada Zagreba dobili su:
 
1. prof. dr. sc. Ismat Elabjer, prim. dr. med.
- priznanjem i novčanom nagradom
- za izniman doprinos u području ortopedije, kirurgije, traumatologije i sportske traumatologije te za uvođenje vlastite, perkutane metode u kirurškom liječenju rupture Ahilove tetive koja se izvodi samo u Klinici za traumatologiju te kojom se znatno reduciranju troškovi liječenja pacijenata, za zapažen doprinos u Domovinskom ratu u zbrinjavanju velikog broja ranjenika na terenu u ratnim bolnicama i Klinici za traumatologiju.
 
2. Glazbeno učilište Elly Bašić
- priznanjem
- za visoko kvalitetan rad vrlo cijenjene obrazovno-pedagoške ustanove prema programu funkcionalne muzičke pedagogije, originalne autorske koncepcije glazbenog odgoja i obrazovanja njezine utemeljiteljice hrvatske glazbene pedagoginje, metodičarke i etnomuzikologinje Elly Bašić, prema kojoj je, uz usvajanje glazbenih znanja, iznimno važno izrastanje djeteta u kreativnu i svestranu ličnost.
 
3. mons. prof. emeritus dr. sc. Ivan Golub
- priznanjem i novčanom nagradom
- za bogat znanstveni, povijesni i književni opus, za postignute rezultate u području teologije i povijesti, za polustoljetni izniman doprinos proučavanju života i rada Jurja Križanića, za doprinos hrvatskom duhovnom i kajkavskom pjesništvu, za zasluge u afirmaciji Grada Zagreba kao duhovnog središta svojim cjelokupnim opusom, radom na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i suradnjom sa svjetskim znanstvenim i teološkim institucijama.
 
4. Vatroslav Kuliš, akademski slikar
- priznanjem i novčanom nagradom
- za iznimno likovno stvaralaštvo prepoznatljivog izričaja koje traje više od 45 godina i kojim se istaknuo kao jedan od vodećih umjetnika u novijem hrvatskom slikarstvu. Prepoznat i visoko vrednovan od najznačajnijih hrvatskih likovnih teoretičara i kritičara izlagao je na više od 150 samostalnih i više od 120 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a djela mu se nalaze u svim značajnijim muzejima i galerijama moderne i suvremene hrvatske umjetnosti.
 
5. dr. sc. Sonja Levanat, znanstvena savjetnica Instituta Ruđer Bošković u trajnom zvanju
- priznanjem i novčanom nagradom
- za dugogodišnje vrlo uspješno zalaganje u biomedicini i zdravstvu, uvođenje novog područja istraživanja o signalnim putovima u raku rezultati kojeg se objavljuju u vrhunskim svjetskim časopisima te za njihovu primjenu u prevenciji i ranoj dijagnostici raka. Osnovala je Hrvatsko društvo za istraživanje raka koje djeluje unutar prestižnoga Europskog udruženja za istraživanje raka i njegova je predsjednica.
 
6. dr. sc. Ivica Lučić, viši znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu te izvanredni profesor na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru
- priznanjem i novčanom nagradom
- za dugogodišnji znanstveni i javni rad zaokružen knjigom Vukovarska bolnica - svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka, za velik doprinos povijesnoj građi novije hrvatske povijesti, za iznimne zasluge u Domovinskom ratu, za zapažen društveni i politički angažman na odgovornim funkcijama.
 
7. Josip Petrač, predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada
- priznanjem i novčanom nagradom
- za ustrajno promicanje prava i položaja invalida rada i osoba s invaliditetom, za zalaganje za rješavanje problema zapošljavanja invalida rada i osoba s invaliditetom te senzibiliziranje javnosti o njihovim sposobnostima, za dugogodišnji doprinos sportu i sportskoj rekreaciji osoba s invaliditetom.
 
8. dr. sc. Andrea Pisac Freškura, antropologinja, spisateljica, turistička promotorica
- priznanjem i novčanom nagradom
- za poseban doprinos u promociji kulture, prošlosti, sadašnjosti i turizma grada Zagreba o kojima piše, za pokretanje popularnoga i nagrađivanog bloga Zagreb Honestly o kulturnom turizmu za stranu publiku, za afirmaciju putopisa i turističkog novinarstva za što je 2017. dobila nagradu Marko Polo - slavni putopisac koja se dodjeljuje za najbolje novinarske turističke priče.
 
9. Siniša Popović, akademski glumac
- priznanjem i novčanom nagradom
- za doprinos kulturnom identitetu Grada Zagreba kao središtu hrvatske kulture tijekom 30-ak godina umjetničkog stvaralaštva ovjenčanog brojnim nagradama te naslovom prvaka drame HNK-a u Zagrebu, za promociju hrvatskoga glumišta i hrvatske dramske umjetnosti, za izvanredan dramski doseg u 2017. prepoznat trima najcjenjenijim glumačkim nagradama.
 
10. Jadranko Račić, član Udruge darivatelja krvi
- priznanjem i novčanom nagradom
- za čak 337 darivanja krvi kojom su spašeni životi mnogih građana, za sudjelovanje u brojnim aktivnostima socijalnoga i humanitarnog značenja u organizaciji Udruge darivatelja krvi, za popularizaciju darivanja krvi brojnim predavanjima, osobito mlađoj populaciji, te u televizijskim emisijama.
 
11. Stjepan Jimmy Stanić, glazbeni umjetnik, vokalni solist
- priznanjem i novčanom nagradom
- za velike zasluge i bogatu karijeru u hrvatskoj zabavnoj i jazz-glazbi obilježenu iznimnom muzikalnošću ugodnoga dubokoga toplog vokala, neprolaznim evergreenima, ležernim i nepretencioznim nastupima, sklonošću humoru te očuvanjem duha purgerskog Zagreba.
 
12. Marijan Turkulin, dipl. ing. arh.
- priznanjem i novčanom nagradom
- za kvalitetno i uspješno projektiranje mnogobrojnih javnih, stambenih i poslovnih zgrada (hotel Sheraton u Zagrebu, osnovne škole u Brestovcu Orehovečkom i Čučerju, laboratorij za zaštitu bilja na Žitnjaku, stambeni blok u Prečkom, poslovne zgrade na uglu Ulice grada Vukovara i Heinzelove, Ulice grada Vukovara i Miramarske te Hoto toranj u Savskoj).
 
13. Herman Vukušić, dipl. oec.
- priznanjem i novčanom nagradom
- za iznimne rezultate u sportskoj karijeri, osobito u treniranju stolnotenisača, za velike zasluge u obrani Hrvatske, rehabilitaciji i resocijalizaciji branitelja Domovinskog rata te za plemenitost i hrabrost u humanitarnoj akciji dopreme pomoći konvojem Bijeli put za Novu Bilu.
 
14. dr. sc. Mario Zovak, spec. kirurgije
- priznanjem i novčanom nagradom
- za provedene aktivnosti i doprinos razvoju Kliničkoga bolničkog centra Sestre milosrdnice i njegovu ugledu u Hrvatskoj i inozemstvu, za dosadašnji rad u području opće, abdominalne i onkološke kirurgije te uvođenje novih operacijskih postupaka u liječenju malignih bolesti, za izniman doprinos u liječničkim i kirurškim timovima u Domovinskom ratu.
 
15. Ženski rukometni klub Lokomotiva Zagreb
- priznanjem
- pobjednice Challenge Cupa 2017. s titulom najuspješnije ženske ekipe u 2017. okosnica su nacionalnoga i međunarodnoga uspjeha hrvatskog rukometa. Generacijama ovaj klub vrhunskih rukometašica i njegova iznimno uspješna škola s uglednim trenerskim imenima promoviraju rukomet među mladima jamčeći njegov razvoj.
 
16. Dino Sokolović
- priznanjem i novčanom nagradom
- za izniman entuzijazam, talentiranost, hrabrost i ustrajnost najboljega hrvatskog skijaša s invaliditetom, osvajača prvoga hrvatskog zlata na Zimskim paraolimpijskim igrama u povijesti, u disciplini slaloma u sjedećoj poziciji u južnokorejskom Pyeongchangu. Unatoč teškim životnim nedaćama, predanošću i profesionalnošću dosegnuo je vrhunac sportske karijere svjedočeći o neuništvom sportskom duhu hrvatskih paraolimpijskih sportaša.
 
17. radne jedinice Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. za intervencije na vodoopskrbnim sustavima i na sustavima odvodnje
- priznanjem
- za iznimno zalaganje i samoprijegoran rad na sanacijama puknuća vodoopskrbnog cjevovoda na Uskrsni ponedjeljak 2. travnja 2018. zbog kojeg je privremeno bila obustavljena isporuka vode za piće potrošačima Donjeg i Gornjeg Prekrižja te posljedica nedavne havarije na čvorištu Heinzelove i Branimirove ulice gdje je istodobno s puknućem vodoopskrbnog cjevovoda urušen kolektor te za vrlo uspješnu i brzu uspostavu opskrbe pitkom vodom i normalizaciju sustava odvodnje. Složenu i zahtjevnu zadaću ekspeditivno je obavilo 266 radnika unutar 6 radnih jedinica.
 
 
U znak javnog priznanja na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja 2018. Nagradom Zagrepčanka godine nagrađena je:
 
Mirjana Bohanec Vidović
 
- priznanjem i novčanom nagradom
- velikim zalaganjem na svim područjima svog djelovanja ostavila je izniman trag i postigla značajne rezultate na dobrobit Zagreba i Republike Hrvatske te time promovirala nezaobilaznu ulogu žene u kulturnom, diplomatskom i humanitarnom radu. Ostvarila je niz zapaženih uloga od hrvatskih opera i koncertnih djela hrvatskih skladatelja do antologijske uloge Ane Šafranek u kultnom filmu Tko pjeva zlo ne misli. Kao vrlo vješta i angažirana diplomatkinja utrla je put mladoj hrvatskoj kulturnoj diplomaciji te se istaknula humanitarnim radom.