Službeno obilježen početka rada Nacionalne koordinacije romske nacionalne manjine u RH

21.01.2013.
Službeno obilježen početka rada Nacionalne koordinacije romske nacionalne manjine u RH

U Gradskoj skupštini Grad Zagreba danas je službeno obilježen početka rada Nacionalne koordinacije romske nacionalne manjine u RH.
Predsjednik Nacionalne koordinacije romske nacionalne manjine u RH Ibrahim Gušani zahvalio je svima koji su doprinijeli uspješnom početku rada, a u pozdravnom se govoru posebno osvrnuo na težak položaj Roma u Hrvatskoj i svijetu te je istaknuo potrebu za jačanjem temeljnih ljudskih prava u društvu.
Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, ujedno i domaćin Koordinacije, naglasio je da Grad Zagreb i Republika Hrvatska mnogima mogu biti uzor u uređenju prava nacionalnih manjina, premda se i kod nas još uvijek susrećemo s nekim problemima u ostvarivanju manjinskih prava romske zajednice.
„Milenijski izazov Roma je da jačaju svoju poziciju u Europi tako da standardiziraju svoj jezik unutar Europske unije. Ovdje želim istaknuti da je 25. svibnja 2012. Hrvatski sabor jednoglasno donio Zaključak o potpori međunarodnoj inicijativi za ustanovljenje 5. studenoga Svjetskim danom romskog jezika. Inicijativu je pokrenuo saborski zastupnik Veljko Kajtazi, a podržali su je svi klubovi zastupnika“, podsjetio je predsjednik Gradske skupštine.
Svečanoj sjednici Nacionalne koordinacije romske nacionalne manjine u RH nazočila je i potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec .