Skupština Matice umirovljenika Hrvatske

16.05.2019.
Skupština Matice umirovljenika HrvatskeU Staroj gradskoj vijećnici održana je redovna Skupština Matice umirovljenika Hrvatske.
„Ovo je moja prva skupština kao predsjednice Matice umirovljenika Hrvatske i silno sam ponosna jer Matica umirovljenika Hrvatske najveća je umirovljenička organizacije u Republici Hrvatskoj. Mi smo jedna velika obitelj. Cilj matice je socijalna uključenost naših članova kroz aktivnosti koje mi organiziramo , ali i za koje naši članovi imaju pogodnosti poput popusta na razne usluge i slično.
Drago mi je da mogu reći i da smo počeli uspješno povlačiti sredstva iz europskih fondova da bismo osnažili Maticu. Najviši standard umirovljenici imaju u gradu Zagrebu, a jedan od naših ciljeva je da takav standard pretočimo i u druge županije. Pozivam sve županije da svima koji su odradili svoj radni vijek, koji su dali svoj doprinos društvu, a koji bi sada trebali od mirovine živjeti kvalitetno i dostojanstveno, to omoguće razvijajući projekte i programe“, rekla je predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna.
 
„Hvala Matici što potiče i razvija programe za bolji život umirovljenika u Republici Hrvatskoj. Grad Zagreb, brani socijalnu pravdu, skrbi za one koji nemaju dovoljno. Novčana pomoć umirovljenicima, božićnice, uskrsnice, pravo na novčanu pomoć za plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja, besplatna godišnja pokazna karta ZET-a, samo su neki od naših programa“, naglasio je gradonačelnika Grada Zagreba Milan Bandić.

Na svečanom otvaranju sjednice bili su: izaslanica predsjednika Vlade RH, državna tajnica Majda Burić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević, izaslanica predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba prof.dr.sc. Ana Stavljenić Rukavina, koordinatorica u Odjelu za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Maja Imprić Jurić, pročelnica Stručne službe Gradske skupštine Grada Zagreba Mirjana Lichtner Kristić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe sa invaliditetom, potpredsjednik Matice umirovljenika Boris Puhak, glavni tajnik Matice umirovljenika Hrvatske Predrag Fleš te mnogi drugi.

Članovi Skupštine Matice razmatrali su godišnje Izviješće o radu Matice te Program aktivnosti za iduće jednogodišnje razdoblje, o kojima su pozitivno mišljenje dali Izvršni odbor i Predsjedništvo Matice, a utvrđen je i Prijedlog izmjena i dopuna Statuta Matice .
Matica umirovljenika Hrvatske, najveća je umirovljenička organizacije u Republici Hrvatskoj u koju je uključeno 279 000 članova. Ukupno u njoj djeluje 379 udruga s preko 800 podružnica i klubova umirovljenika u svim općinama, gradovima, županijama. Utemeljena je kao dragovoljna, samostalna, nestranačka, interesna, socijalna, humanitarna i neprofitna zajednica udruga umirovljenika, koja se u okviru Ustava, Zakona o udrugama i Statuta zalaže za ostvarivanje prava i interesa umirovljenika i starijih osoba.

Maticu je sastavljena od udruženih članica - udruga umirovljenika na području Republike Hrvatske, koje dio svojih prava i obveza povjeravaju Matici radi zajedničkog predstavljanja i zastupanja interesa umirovljenika pred Hrvatskim saborom, Vladom Republike Hrvatske, ministarstvima, vladinim, nevladinim i drugim institucijama, radi poboljšanja materijalnog i društvenog položaja umirovljenika.