RADIONICA O METODOLOGIJI I ALATIMA RODNE ANALIZE

12.06.2019.
RADIONICA O METODOLOGIJI I ALATIMA RODNE ANALIZEPovjerenstvo za ravnopravnost spolova u travnju ove godine održalo je tematsku sjednicu na kojoj je predstavljena Studija o rodnoj osjetljivosti Proračuna Grada Zagreba – Zašto i kako do rodno osviještenog proračuna, autorice doc. dr. sc. Ane Marije Sikirić. Nastavno na preporuke iz Studije, u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova, održana je i radionica o metodologiji i alatima rodne analize za predstavnike gradskih ureda, a koju je vodila autorica studije.

„Žene imaju slabiju političku, društvenu i ekonomsku moć. Uz to se trebaju uzeti u obzir i različite uloge i obveze muškaraca i žena. Ovo će, nadam se, biti svojevrsna evaluacija postojećih programa, ali i platforma za promišljanje o novim stavkama. Danas ćemo uz pomoć docentice Sikirić dobiti uvid u praktične alate za izradu rodno osjetljivog proračuna. Nadam se da je ovo prva u nizu radionica“, rekla je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vesna Nađ.

U uvodnom izlaganju doc. dr. sc. Sikirić istaknula je: „Ovdje smo došli učiti jedni od drugih. Ovom temom se bavim osam godina u sklopu znanstvenih istraživanja. Iz iskustva znam da i vi i ja imamo dovoljno znanja da ga možemo uklopiti u kontekst Proračuna Grada Zagreba. Za izradu ovakvog dokumenta važno je znati što je to rodna nejednakost, koja je razlika u odnosu na spolnu neravnopravnost. Pokazat ćemo kako se to u ekonomiji statistički mjeri. Nakon izrade takvog proračuna dolaze faze provedbe o kojima ćemo također razgovarati, ali prije svega potrebna je rodna analiza. Moji osnovni ciljevi su da vas rodno osvijestim, da vas naučim prepoznati rodnu nejednakost, da znate uzroke i posljedice toga, da vas upoznam sa svrhom i pozitivnim učincima jednog ovakvog proračuna, da prepoznate faze rodno osviještenog proračuna i svladate metodologiju rodno osjetljive analize koju ćete primjenjivati u svojem poslu te, na kraju, razmjena iskustava.“