Proglašeni najbolji hrvatski sportaši s invaliditetom za 2012. godinu

08.02.2013.
Proglašeni najbolji hrvatski sportaši s invaliditetom za 2012. godinu

Potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Morana Paliković Gruden bila je na svečanosti proglašenja najboljih hrvatskih sportaša s invaliditetom u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.
Osvajač srebrne medalje u bacanju kugle na Paraolimpijskim igrama u Londonu Darko Kralj i osvajačica brončane medalje u skoku u dalj na POI u Londonu Mikela Ristoski proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom po izboru Hrvatskoga paraolimpijskog odbora.
Najuspješnija ekipa u protekloj godini je ženska stolnoteniska reprezentacija u sastavu Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su na POI u Londonu osvojile peto mjesto, a najuspješniji stručni djelatnik je Ivan Ivančić, trener Darka Kralja.
Za najuspješnijeg sportaša s invaliditetom u neparaolimpijskim sportovima proglašen je Ivan Mikulić iz taekwondo kluba Galeb, koji je osvojio treće mjesto na Svjetskome prvenstvu u parataekwondou, dok je za najuspješniju sportašicu s invaliditetom u neparaolimpijskim sportovima izabrana europska prvakinja u kuglanju Evica Šerfez.
Nagradu za dugogodišnji rad u sportu osoba s invaliditetom dobila je Mirjana Stojnović za doprinos radu Konjičkog saveza osoba s invaliditetom.
Priznanje za mlade i nadarene sportaše dobili su atletičar Grgo Bogdanović, plivačica Martina Crkvenac te plivač Karlo Rajković.
Posebno priznanje za izniman doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom u 2012. godini dobili su fotoreporter HINA-e Damir Senčar, novinar HTV-a Stjepan Balog te dokumentarni film "Kralj" redatelja Dejana Aćimovića.
Dodijeljene su i zahvalnice za medijsku promociju sporta osoba s invaliditetom u 2012. godini Lani Frančić (Hrvatski radio), Tei Rožman Svedrović (Hrvatski radio), Ani Mariji Knezović Kaurić (Radio Sljeme), Danijelu Križu (HTV) i Denisu Lugariću.
U 2012. godini hrvatski paraolimpijci nastupili su na 43 velika međunarodna natjecanja i osvojili 203 medalje, i to 90 zlatnih, 65 srebrnih i 48 brončanih. Protekle godine održane su Paraolimpijske igre u Londonu i nastupilo je 25 sportaša u pet sportova. Osvojeno je ukupno 5 medalja što je do sada po broju osvojenih medalja najuspješniji nastup Hrvatske reprezentacije na Paraolimpijskim igrama od osamostaljenja Hrvatske, naglasio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić na svečanosti u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.