PRISEGA SUDACA POROTNIKA OPĆINSKOGA KAZNENOG SUDA U ZAGREBU

25.01.2018.
PRISEGA SUDACA POROTNIKA OPĆINSKOGA KAZNENOG SUDA U ZAGREBUImenovani suci porotnici Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu prisegnuli su u srijedu 24. siječnja u Staroj gradskoj vijećnici pred predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrijom Mikulićem, potpredsjednicom Skupštine i izaslanicom gradonačelnika Grada Zagreba prof. dr. sc. Anom Stavljenić-Rukavina, predsjednikom Općinskoga kaznenog suda Vinkom Miočom, zamjenica pročelnice Stručne službe gradonačelnika Dianora Kobia Lulić i tajnicom Gradske skupštine Grada Zagreba Mirjanom Lichtner Kristić.

- Dužnost suca porotnika iznimno je značajna u cjelokupnom pravnom, odnosno sudbenom sustavu Republike Hrvatske. Odgovornost sudjelovanja u radu Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu posebno je naglašena zbog svoje uloge u dijeljenju pravde, pa sam stoga uvjeren da je svaki od vas odabranih za ovu časnu dužnost cjelovita i nadasve moralna osoba, sposobna da samostalno i pravedno, te na zakonu osnovano, odlučuje. Vaša odgovornost kao sudionika u sudbenom sustavu našega grada i države posebno je obvezujuća i dio je cjelokupnog sudstva u stvaranju jake pravne države, bez koje nema ni istinske slobode ni prave demokracije. Iskreno vjerujem da smo na dobrom putu prema tom zajedničkom cilju – rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.

Predsjednik Općinskoga kaznenog suda Vinko Mioč poručio je kako „suci porotnici u pravosudnom sustavu imaju vrlo važnu ulogu jer su dionici svakog suđenja“, dok se u ime sudaca porotnika obratila gospođa Ljiljana Mehremić koja je istaknula kako će „izabrani na ovu časnu dužnost dati sve od sebe da svoj posao obavljaju pošteno i savjesno“.