Predsjednik Svjetskog koordinativnog vijeća Ukrajinaca Myhajlo Ratušnyj u posjetu Gradskoj skupštini

26.10.2012.
Predsjednik Svjetskog koordinativnog vijeća Ukrajinaca Myhajlo Ratušnyj u posjetu Gradskoj skupštini

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić danas je u Staroj gradskoj vijećnici primio predsjednika Svjetskoga koordinativnog vijeća Ukrajinaca g. Myhajla Ratušnyja i delegaciju u sastavu: NJ.E g. Oleksandar Levčenko, veleposlanik Ukrajine u RH, Nikola Zastrižni, predsjednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, Viktor Filima, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Grada Zagreba, Marija Semenjuk Simeunović, članica Savjeta za nacionalne manjine RH, Oksana Martinjuk, glavna urednica glasila ukrajinske manjine Vjesnika Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, Andrej Pavlešen, predsjednik Ukrajinske zajednice Grada Zagreba, Ostap Filima, zamjenik predsjednika Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, Tatjana Šagadin, zamjenica predsjednika Ukrajinske zajednice Grada Zagreba, Boris Graljuk, saborski zastupnik IV. saziva Hrvatskog sabora, Marusja Jurista, doajen Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, Teodor Fricki, doajen Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj.

Gradsku skupštinu Grada Zagreba, uz predsjednika, predstavljala je i potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac.

Svjetsko koordinativno vijeće Ukrajinaca – SKVU sa sjedištem u Kyivu, uz Svjetski kongres Ukrajinaca, najviša je organizacija Ukrajinaca koja okuplja ukrajinske nevladine organizacije iz Ukrajine i dijaspore, radi povezivanja, suradnje i pomoći Ukrajincima u Ukrajini i dijaspori. Osnovano je 1992. godine, a jedan je od osnivača središnja nevladina organizacija Ukrajinaca u svijetu Svjetski kongres Ukrajinaca, koja okuplja više od 20 milijuna Ukrajinaca sa četristotinjak ukrajinskih nevladinih organizacija iz Ukrajine i dijaspore. Ukrajinska zajednice Republike Hrvatske je član Svjetskoga koordinativnog vijeća Ukrajinaca te su Ukrajinci Hrvatske sudjelovali na svih pet njegovih foruma.

Na početku susreta gosti su zahvalili na toplom i neuobičajeno srdačnom prijmu. Podsjetili su da je Ukrajina stoljećima povezana s Hrvatskom, a posebno su ponosni na činjenicu da su četiri dana nakon proglašenja vlastitie samostalnosti priznali Hrvatsku. Myhajlo Ratušnyj je posljednji put posjetio Zagreb prije dvadeset godina te je ugodno iznenađen njegovim napretkom i razvojem. U Zagrebu se osjeća kao doma, naglasio je predsjednik SKVU-a.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba naglasio je da je da bi se dvije zemlje, a posebno Kijev i Zagreb kao glavni gradovi, trebali povezati zajedničkim projektima i tako produbiti gospodarsko-političko- ulturnu suradnju. Zagrebu je iznimno važan utjecaj manjina jer ga to oplemenjuje i čini europskim gradom, poručio je.

Ukrajini na putu u Europsku uniju mogu kao primjer poslužiti Hrvatska i Zagreb, posebno kada se radi o uključivanju nacionalnih manjina u društveno-politički život. Jednako tako, uz gospodarsku komponentu, potrebno je ojačati sveučilišnu suradnju, istaknuo je veleposlanik Ukrajine u RH NJ.E. g. Oleksandar Levčenko.

Turistička razmjena prvi je korak koji će potaknuti gospodarska ulaganja jer ljudi vole raditi tamo gdje se osjećaju ugodno, rekao je Davor Bernardić.

Na kraju su se osvrnuli i na rad nacionalne manjine u Zagrebu, te dogovorili povratni posjet predstavnika Gradske skupštine Kijevu.

Predsjednik SKVU-a Myhajlo Ratušnyj tijekom svog boravka u Hrvatskoj posjetit će ukrajinske sredine u Zagrebu, Rijeci, Lipovljanima, Lipiku, Slavonskom Brodu, Kaniži, Šumeću, Osijeku, Vukovaru i Petrovcima.