Predsjednik Gradske skupštine primio predstavnike zagrebačkih sportskih klubova

08.06.2016.
Predsjednik Gradske skupštine primio predstavnike zagrebačkih sportskih klubova

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić primio je predstavnike najreprezentativnijih zagrebačkih sportskih klubova. Među njima su bili predstavnici GNK Dinamo, KK Cibona, RK PPD Zagreb, ŽRK Lokomotiva, OK Mladost, HAVK Mladost i VK Mladost, a današnji je sasatanak samo jedan u nizu koji se održavaju u svrhu razvijanja Strategije sporta Grada Zagreba.

Jedna od prvih odrednica koje treba jasno razraditi kod kreiranja nacrta za sportsku strategiju jest određivanje kriterija za dodjelu gradskih sredstava.

-  Jasno određenim kriterijima dobivamo transparentnost rada svakog sustava u kojem postoji dodjela i distribucija javnog novca. Žao mi je da je ovo prvi put da su sve zainteresirane strane sjele zajedno, prvenstveno predstavnici klubova, ali mi je drago da smo odradili prvi korak- utvrdio je predsjednik Mikulić koji dodaje da su uz financije glavne boljke zagrebačkog sporta prostori, odnosno nedovoljno dobra infrastrukturalna rješenja.

Nakon što su svi iznijeli svoje glavne probleme, složili su se oko tri važna zaključka koji će biti smjernice za daljnju suradnju.

- Svi smo se složili da je prioritet uključivanje predstavnika sportskih klubova u izradu strategije nužan ukoliko hoćemo izbjeći donošenje mrtvog slova na papiru ili odbijanje prihvaćanja dokumenta od strane gradskih zastupnika. Dakle, očekujemo osnivanje manjeg operativnog tima sastavljenog od predstavnika najuspješnijih zagrebačkih klubova. Nakon toga izrada strategije i njezino donošenje primarni nam je cilj. Drugo, ako Grad Zagreb želi biti perjanica u sportu, tko nam brani da sami prema rezultatima zagrebačkih sportaša, ljudi koje imamo, odredimo što je to vrhunski sport u našem gradu? – poručio je okupljenima predsjednik Skupštine i uz to naglasio da unatoč postojanju nacionalnog Zakona o sportu, politika Grada Zagreba treba svojim odlukama i zaključcima pokazati da cijeni i ulaže u zagrebačke sportaše koji nerijetko zauzimaju najviše udjela u nacionalnim selekcijama što je dokaz kvalitete kojom raspolažemo i koja pronosi ime Zagreba i Hrvatske u svijetu.

- Ponavljam, nadam se da smo danas udarili temelje uspješnoj suradnji na svim razinama te da ćemo na sljedećem sastanku napraviti pomak ka rješavanju svih navedenih problema. Problemi su višeslojni i dugogodišnji, stoga ne smijemo niti mi obećavati čuda, niti ih vi očekivati, ali modela ima, volje ima, a nadam se da će uskoro biti i vidljivih i opipljivih rezultata zajedničkog rada- zaključio je Andrija Mikulić.

Obzirom da na buduće ulaganje u sport u glavnom gradu uvelike utječu i zakonodavna, odnosno izvršna tijela, sastanku su prisustvovali i predstavnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Milan Čolić te gradski zastupnik Pere Semren, član Odbora za obrazovanje i sport. Od predstavnika klubova, HAVK Mladost predstavljali su Milorad Damjanić, Tomislav Družak, Darko Antunović i Slavko Kojić, Marin Rozić i Domagoj Čavlović ispred KK Cibona, Klaudija Bubalo kao predstavnica ŽRK Lokomotiva, Miro Pavlović i Fran Peterlin  u ime HAOK Mladost, Ante Ančić i Božidar Jović ispred RK PPD Zagreb,  Tomislav Svetina i Marjan Vlak  kao predstavnici GNK Dinamo Zagreb, Zoran Emeršić i Goran Nuskern  kao predstavnici veslača i članova kluba HAVK Mladost te Drago Ostojić, zamjenik glavnog tajnika Sportskog saveza Grada Zagreba.

Osim vrhunskih klubova, u narednom će periodu biti održani sastanci i s predstavnicima amaterskog sporta koji zauzima dobar dio u stvaranju uspješne sportske strategije.