PREDSJEDNIK GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA PRIMIO VELEPOSLANIKA REPUBLIKE INDIJE

16.09.2019.
PREDSJEDNIK GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA PRIMIO VELEPOSLANIKA REPUBLIKE INDIJE
Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba prof. dr. sc. Drago Prgomet primio je Nj. E. Arindama Bagchija, izvanrednoga i opunomoćenog veleposlanika Republike Indije.

Delegaciju Gradske skupštine Grada Zagreba osim predsjednika, činili su Veljko Kajtazi, zastupnik i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Indija u Hrvatskom saboru, gradski zastupnici Kazimir Ilijaš i Renato Petek te viša stručna savjetnica Natalija Horvat, dok su uz veleposlanika u indijskoj delegaciji bili Jitendra Nath Majhi, savjetnik veleposlanika Republike Indije i Ivan Marić, asistent za medije.

Povod sastanka bila je inicijativa predsjednika Republike Indije Nj. E. Ram Nath Kovinda da Veleposlanstvo Republike Indije u Republici Hrvatskoj daruje Gradu Zagrebu poprsje od lijevane bronce s likom Mahatme Gandhija, rad akademskog kipara Ram Vanai Sutra, kameni postament s urezanim citatom Mahatme Gandhija.

Spomenik bi se trebao podići na šetnici uz jezero Bundek.

S obzirom na to da se ove godine obilježava 150. obljetnica rođenja svjetske ikone mira i nenasilja, istaknutog humanista i lidera pokreta za neovisnost Indije - Mohandasa Karamchanda Gandhija, poznatijeg diljem svijeta kao Mahatma Gandhi, podizanje spomenika na jezeru Bundek uklopit će se u brojne aktivnosti diljem svijeta koje se održavaju njemu u čast.
 
„Zahvaljujem vam što ste u tako kratkom roku našli vremena za nas. Zagreb je za nas vrlo važan grad, a meni je osobno vrlo drago što sam prvi put posjetio Gradsku skupštinu Grada Zagreba. Naime, ja sam u Hrvatskoj tek osam mjeseci. Vidim u vašoj delegaciji i poznata lica, stoga se još više veselim našoj budućoj suradnji. Nakon što je u ožujku ove godine prvi put predsjednik Indije posjetio Hrvatsku, pokrenuta je ova inicijativa jer Mahatma Gandhi nije bio samo Indijac već je bio građanin svijeta. Nadam se da ćete na sljedećoj sjednici Gradske skupštine podržati Prijedlog zaključka o podizanju spomenika Mahatmi Gandhiju da bismo ga 2. listopada 2019. mogli otkriti“, u uvodnom govoru rekao je veleposlanik Republike Indije.

„Zadovoljstvo je biti vaš današnji domaćin. Privilegij je surađivati sa zemljom takvog civilizacijskog i kulturnog nasljeđa. S druge strane, postali ste informatička i tehnološka svjetska velesila. Što se tiče vaše inicijative, doista nemam što dodati o Ghandiju. To je zasigurno jedna od najznačajnijih ličnosti ne samo prošlog stoljeća već cjelokupnog ljudskog postojanja. Njegove poruke su univerzalne za svako ljudsko biće bez obzira na vjeru, nacionalnu pripadnost ili boju kože. Grad Zagreb je ponosan što može sudjelovati u odavanju počasti i obilježavanju tako značajne obljetnice. Ne vidim nikakve prepreke za realizaciju vaše inicijative te se nadam da će je i svi zastupnici podržati pa ćemo se ponovo vidjeti 2. listopada na otkrivanju biste i time postati dio velikog svjetskog kruga zemalja koje su odale počast tom velikanu“, poručio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Veljko Kajtazi darovao je ovom prigodom svoju publikaciju “Indija – putovanje u pradomovinu” predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba u znak zahvale na širenju hrvatsko-indijskog prijateljstva: „Indija je moja pradomovina, a Hrvatska domovina. Publikaciju sam naslovio 'Putovanje u pradomovinu Indiju' jer se moje putovanje simbolično organiziralo u godini u kojoj obilježavamo 1000 godina migracija Roma.“ 

 „Još jedanput izražavam zadovoljstvo i zahvaljujem predsjedniku GSGZ što je stavio ovu točku na dnevni red. Citirat ću upravo Ghandija: „Nema puta ka miru. Mir je put“ što se u svakodnevnom životu može vidjeti u vašem Veleposlanstvu. Naime, rijetko, gotovo nikada se ne viđa opuštena atmosfera u formalnim prostorima, a kod vas je uobičajeno vidjeti mnogo mladih i djece koja se igraju. Hvala vam na tome“, rekao je Kazimir lijaš.

„Iako često imamo različita mišljenja o pojedinim točkama koja ponekad izazivaju i razmirice, uvjeren sam da će zastupnici ovu inicijativu podržati jednoglasno. Nadam se uspješnoj suradnji na što više zajedničkih projekata“, poručio je Renato Petek.