Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba na sjednici vijeća

10.05.2012.
Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba na sjednici vijeća

U povodu Dana Maksimira, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić sudjelovao je na sjednici Vijeća gradske četvrti Makismir.
Predsjednik je u svom uvodnom izlaganju rekao da na razini mjesne samouprave nema mjesta za podjele prema stranačkim bojama, već se ljudi moraju birati prema odgovornosti.
Spominjao je potrebu da se urede biciklističke staze u svim četvrtima prema standardima koje određuju dobri primjeri u nekima od njih. Potrebno ih je spojiti.

Vijećnici su ga uglavnom pitali o aktualnostima u vezi s rješavanjem problema gradskog odlagališta otpada u Jakuševcu. Predsjednik je skrenuo pozornost da je jakuševački i zagrebački problem otpada star 48 godina i problem zadnjih 12 godina aktualne vlasti koja ga nije uspjela riješiti. Nova gradska administracija dobit će mandat za rješavanje tog problema jer je to neizbježno. Ono čemu bi rado doprinio jest da se taj problem riješi u najdalje idućih pet godina. Naglasio je da bi primjer Travnog i uspješnog recikliranja otpada u Mamutici, što ga je istaknula jedna od prisutnih vijećnica, trebao utjecati na to da oni koji će otpad reciklirati plaćaju manju mjesečnu naknadu za komunalnu uslugu odvoza otpada, a oni koji se toga neće pridržavati plaćaju veće iznose. Prije svega o tom se pitanju mora mijenjati svijest.

Bilo je dosta pitanja u vezi s položajem mjesne samouprave. D. Bernardić drži da je to subkoordinirani proces lokalne samouprave s nadležnim Ministarstvom uprave i zalaže se za proširenje zakonskih ovlasti na lokalnoj razini.