Potpredsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac na seminaru „Cloud Computing Workshop 2012“

20.04.2012.
Potpredsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac na seminaru „Cloud Computing Workshop 2012“

Danas je u Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama APIS IT uz pokroviteljstvo Gradske skupštine Grada Zagreba, potpredsjednica mr. sc. Tatjana Holjevac otvorila jednodnevni seminar Cloud Computing* Workshop 2012 na kojem je uz mnoštvo domaćih stručnjaka i predstavnika javne uprave sudjelovala nekolicina istaknutih međunarodnih eksperata informatičke djelatnosti među kojima je bio dr. Marnix Dekkera iz europske agencije ENIS (the European network and information security agency).

Otvarajući jednodnevni skup potpredsjednica T. Holjevac je sa žaljenjem konstatirala da se hrvatski IT razvoj trenutno prebacio na sudsko područje zbog brojnih parnica koje vodi Hrvatski telekom protiv domaćih operatera i Grada Zagreba. U vrijeme kada je penetracija širokopojasne mreže u Hrvatskoj tek nedostatnih 16%, država zbog svojih građana ne može više čekati. Grad Zagreb je do sada uspio izraditi 50% od ukupnog broja svih optičkih priključaka u RH i taj posao, istaknula je gđa potpredsjednica, gradska uprava mora nastaviti za potrebe Clouda.

U uvodnom je dijelu seminara sudjelovao i gradski zastupnik prof.dr.sc. Velimir Srića. U izlaganju pod naslovom "Organizational aspects of Cloud Computing“ ustvrdio je da u trenutku kada je IT infrastruktura sređena, ona prestaje biti kompetitivna prednost. Upravo Cloud, po njegovu mišljenju, demokratizira i dokida monopol u državnim institucijama koji, ako mu politika neprestano „ne sjedi za vratom“, koči razvoj.

*Cloud Computing jest visoko stabilna, kontrolirana i sa jednog mjesta upravljana hardverska infrastruktura koja omogućava bilo kome udomljavanje bilo koje aplikacije/programa/usluge bez potrebe da za isti kupuje software.