Potpredsjednica Gradske skupštine posjetila Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

14.11.2012.
Potpredsjednica Gradske skupštine posjetila Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

Primjena znanosti u gospodarstvu grada Zagreba, otklanjanje birokratskih prepreka napretku znanosti, obilježavanje života i rada A. Mohorovičića u Zagrebu zbog njegovih značajnih postignuća, bile su neke od tema prilikom posjete Tatjane Holjevac, potpredsjednice GSGZ, Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koji je dobitnik Nagrade Grada Zagreba za 2012. godinu,
Potpredsjednica se informirala o primjeni znanstvenih rješenja u svakodnevnom životu, i to instrumenta koji locira moguća klizišta i instrumenta koji bilježi oštećenja na zgradama nakon prirodnih katastrofa, primjerice potresa koji bi mogli pomoćii suvremenom građevinarstvu jer bi njihova primjena spriječila gradnju na klizištima te registrirala potencijalno opasna, oku nevidljiva, oštećenja na zgradama. No, njihova primjena u gospodarstvu kod nas je vrlo spora, smatra znanstvena zajednica. Iako se u inozemstvu ova rješenja primjenjuju, u Zagrebu gdje je mnogo klizišta, ljudi i dalje investiraju u gradnju na takvim terenima.
Zvjezdana Bencetić Klaić, pročelnica Geofizičkog odsjeka, sa suradnicima provela je potpredsjednicu kroz memorijalne prostorije Andrije Mohorovičića u sklopu odsjeka. U njima se nalazi stalni postav izložbe o životu i radu A. Mohorovičića. Njegova znanstvena i stručna djelatnost temelj je današnje meteorološke i seizmološke službe u Hrvatskoj. Među najznamenitijim je hrvatskim znanstvenicima, svjetskim velikanima seizmologije i geofizike. Stoga je jedna od tema bila kreiranje i postavljanje njegova spomenika te obnova rodne kuće u Voloskome. U Pragu je već postavljena spomen-ploča na fakultetu na kojem je studirao, međutim nema naznaka kad će Zagreb predstaviti i popularizirati široj javnosti i posjetiteljima ime znanstvenika koji je živio i radio u ovom gradu. Spomenik bi pridonio turističkoj atraktivnosti Gornjeg grada.
U nastavku posjete Zvjezdana Bencetić Klaić, pročelnica Geofizičkog odsjeka, uz suradnike Mirka Orlića, oceanografa, Marijana Heraka i Davorke Herak, seizmologe, te Amira Hamdića, dekana, evidentirala je aktualne probleme u realizaciji projekata koje bi grad Zagreb i potpredsjednica GSGZ mogli pomoći riješiti. To je primjerice dobivanje dozvola od raznih nadležnih institucija i javnih tvrtki za lokacije na kojima bi se postavili mjerni uređaji koji su potrebni pojedinim institucijama poput Geofizičkog zavoda, dijela Geofizičkog odsjeka PMF-a (2011. godine proslavio je 150 godina neprekidnog djelovanja).
Redovita mjerenja na Opservatoriju Zagreb - Grič počela su 1. 12. 1861., a uređaji kojima se služio i A. Mohorovičić rade još i danas. Da bi bio u korak s vremenom, taj zavod nastoji stalno postavljati nove uređaje i prikupljati vrijedne podatke pri čemu se često sudara s birokratskim preprekama pa je Tatjana Holjevac obećala da će im pomoći u njihovu uklanjanju.