Potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba posjetila Državni hidrometeorološki zavod

03.01.2013.
Potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba posjetila Državni hidrometeorološki zavod

Potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba posjetila je Državni hidrometeorološki zavod. Domaćin obilaska bio je ravnatelj Zavoda Ivan Čačić.
DHMZ je kao nacionalna meteorološka i hidrološka služba dio svjetske mreže nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi pod okriljem Svjetske meteorološke organizacije (WMO).
DHMZ proizvodi meteorološke, hidrološke i njima srodne informacije kroz sljedeće djelatnosti: Meteorološka motrenja (mreža postaja, radari i satelitske slike),Provjera kvalitete meteoroloških podataka, modeliranje atmosferskih procesa, vremenska analiza i prognoza, upozorenje na opasne meteorološke i njima srodne pojave, pomorska meteorologija, praćenje klime i klimatskih promjena, klimatološka istraživanja, primijenjena klimatologija (studije, elaborati, ekspertize), mjerenje kvalitete zraka (mreža postaja), praćenje i istraživanje kvalitete zraka (studije, elaborati, ekspertize), biometeorologija, agrometeorologija, tehnička meteorologija, hidrološka motrenja (mreža postaja...), provjera kvalitete hidroloških podataka, hidrološke studije i upozorenja, umjeravanje meteoroloških instrumenata, operativna provedba obrane od tuče, a sve to prezentirali su potpredsjednici djelatnici Zavoda.
Bez obzira što je gotovo cijela povijest mjerenja vremenskih i klimatskih promjena, vezana uz zgradu na zagrebačkom Griču, ipak su svi zaposlenici, ali i ravnateljstvo zadovoljni planovima u sklopu projekta kampus Borongaj gdje je predviđeno useljenje Ministarstva obrazovanja, CARNET-a i Državnog hidrometeorološkog zavoda. Plan uređenja kampusa Borongaj jednoglasno je prihvatila Gradska skupština Grada zagreba u ovom sazivu.
Potpredsjednica je, oduševljena viđenim aparatima, predložila da se unatoč preseljenju, zgrada na Griču, ostavi kao svojevrsni muzej Hidrometeorološkog zavoda u kojem bi svi mogli vidjeti na koji način se Zavod razvijao, ali i na koji način su se mijenjali i unapređivale tehnike i tehnologija praćenja vremenskih i klimatskih kretanja u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj.